Quantcast
Channel: Håndarbeiden » Sying
Viewing all 101 articles
Browse latest View live

Sy inn julegavene

$
0
0

Du trenger ikke ekstra fint papir for å lage en personlig pakke. Ta gråpapir eller annet papir, og sy dem inn på maskinen. Bruk sikksakksøm.

Har du flere pakker igjen – og mangler fint innpakningspapir? Bruk gråpapir og sy inn julegavene. Det går fort som bare…

Klipp til to like store papirstykker,legg dem oppå hverandre og sy. Sy først tre sider sammen. Så legger du gaven inni og syr igjen den fjerde siden. Huskl å beregne litt ekstra papir så du slipper å sy fast gaven, og slik at du faktisk klarer å manøvrere på symaskinen.

Sy helt i kanten.

Pass på at du ikke syr for langt ute – eller halvveis utenfor, for da blir det mindre hold i sømmen – den rakner fortere.

Bruker du gråpapir, kan du veksle med fargen på tråden. Her har jeg brukt rød tråd, for det var fint sammen med til og fra-lappen.

 

Du trenger ikke merkelapper. Skriv gjerne rett på pakken. Ser det kjedelig ut, kan du lime på et glansbilde eller noe. Det skal ikke se for sirlig ut. Du trenger for eksempel ikke renklippe kantene.

 

Pynt gjerne med en glitterremse som her.

 

Det er fint å variere innpakningen litt.

 

Det ser nesten ut som en samling brevpakker. Lim på det du måtte ha for hånden. Rosetter, glansbilder, foto eller sett på en furukvist.

 

Og mangler du til og fra-lapper, kan du klippe opp en gammel voksduk som her.

 

Lykke til – og god jul!

Janne


Vinterens kåpe-hit syr du selv

$
0
0

Det er EN kåpemodell som er vinterens slager; den superenkle. Primærsnittet har fått sin renessanse. Helt beine, enkle forstykker, bakstykker og ermer som ikke skal «sitte» på skuldrene. Litt oversized, halvlang. Den passer til både bukser og kjoler. Praktisk plagg, med andre ord.

Kenzos superenkle, og fine kåpe. Den er sydd i grått boucle-stoff. Slikt stoff får du bla annet på Stoff og stil. Alle faksimiler er fra produsentenes hjemmesider.

Denne kåpen er fra Kenzo. Du tenger ikke være skredder for å lage den selv.

Enkel, men med litt mer kompliserte ermer og hals, fra Cos.

 

Enkel pelskåpe fra Malene Birger. Skamdyr. Suy den selv av gamle pelskåper fra Fretex, eller i fake pels. Det finner du i alle stoffbutikker.

Denne kåpen er også sydd i et tjukt ullstoff, og har krage, men er fortsatt oversized og enkel i formen.

 

Enkel rød kåpe med vidde – fra Kenzo.

Poncho-pledd-lignende sak fra Malene Birger. Slikt finner du også mønster på.

 

Og en enkel kåpe fra Zara. En slik syr du også lett selv. Vær bare på utkikk etter stoff.

 

Denne fra H&M er også oversized – men har krage med slag, og klaffer på lommene, som er litt mer arbeid enn å sy en superenkel. Men det er fullt mulig å sy denne også.

 

Denne er også fra Kenzo.

Stoffer

Stoffer kan du jo finne flere steder. Men Stoff og stil har bra med tjukke ullstoff. Det samme har Keaktiv.

Nettbutikker finnes det selvsagt også. www.moodfabrics.com er min favoritt.

Syr du disse kåpe-jakkene i tynnere stoff, kan flere av dem også funke som kjoler – med et belte, en knapp eller en glidelås.

Mønster

Det er slett ikke vanskelig å få tak i bra mønster heller. Jeg har funnet flest bra modeller på burdastyle.com, og når jeg har søkt på ebay.com. Jeg fant ikke den modellen jeg lette eter på stoffogstil.no nå, men jeg vet de har en bra det også.

Her er noen av mønstrene du kan få hos burdastyle.com (du får dem som pdf – funker helt fint):

Du kan kjøpe Burdastyle på Narvesen. Der er det mange fine mønstre. Det er litt stress å tegne dem av – men det er verd arbeidet dersom du finner mønster du tenger.

 

Min favoritt: Kåpemønster fra Burdastyle. Denne har A-linjefasong, og mye vidde – også i ermene. Alle mønsterfaksimiler: burdastyle.com.

Koseplagg. Dette er også fra Burdastyle. Passer veldig godt til et tykt, mykt stoff, f eks et boucle-stoff.

Også fra Burdastyle. Fin, enkel kåpe som passer til mange slags stoffer.

En litt annerledes variant. Mer kombinasjonen av stoffer. Også fra Burdastyle.

 

Poncho-mønster. Også fra Burdastyle.

Flere pelstyper sydd sammen. Lag den i fake pels, det er lett å få tak i. Stoff og stil har mange forskjellige typer og farger. Eller lag den av rester av gamle pelskåper. Mønster fra Burdastyle.

Lykke til!

Janne

 

 

 

 

Bot og bedring

$
0
0

Grå strikkejakke fikk albuelapper.

Januar er tiden for bot og bedring, eller bøting. Mange har et nyttårsforsett eller to som fortsatt henger med og mange har en litt slunken lommebok etter julekalaset.

Kanskje derfor jeg tenker at dette er er bra tid for lapping, eller bøting som det også kalles?

Ting går i stykker – men alt kan repareres.

Hullete albuer…

Favoritten av en grå ulljakke, for eksempel, som etterhvert har fått tynnslitte albuer.

Jeg hadde en annen grå ullgenser som var vasket for hardt og dermed for liten og litt tovet. Jeg brukte ermene på den og klippet ut lapper. De var blitt nesten som filt og jeg sydde lappene på for hånd, men lilla ulltråd.

Lapper på albuene har vært i motebildet en stund, så dette funker, synes jeg.

Kjøpte eller hjemmelagde lapper

Det finnes ferdige lapper å få kjøpt, for eksempel i skinn eller mer dekorative/morsomme tøymerker, men et lurt tips er ikke å velge lapper i et materiale som ligner plagget du skal lappe. Stive skinnlapper på et tynt stoff med god fall, blir ikke så bra.

Da kan det være lettere å lage lappene selv, i et materiale som passer til klesplagget ditt.

…og tynnslitte knær

Knær er et annet utsatt område, særlig hvis du er liten og krabber mye rundt en togbane eller et legobygg.

Min kollega Henriette har en 4-åring hjemme og mener hun lapper bukser ukentlig. Selv kan jeg mimre noen år tilbake og huske buksene til min sønn fikk hull på knærne omtrent før han hadde fått buksene på.

Flotte flagg-bukser.

Henriette har lappet buksene til Gabriel med fine flagg-bånd og med en sint fugl.

Angry bird på det ene kneet og en dongrilapp på det andre.

Sprett opp og sy igjen 

Det kan være litt kronglete å komme til for å sy lapper på knær og albuer. Da kan det være lurt å sprette opp i sømmen. På buksene spretter du opp den enkleste sømmen. Da får du sydd lappen på et flatt stoff. Så syr du bare sømmen igjen.

Satengsengetøy fikk hjerte

Jeg kjøpet nytt sengetøy her, og på første vask fikk det en revne i vaskemaskinen. Ergelig!

Løsningen ble en hjerte-lapp. Først zikk-zakket jeg riften sammen, så klipte jeg ut et stort hjerte i et passende stoff. Jeg valgte samme tone som det ensfargede dynetrekket hadde og sydde hjertelappen på over riften, med søm i en kontrastfarge. Og faktsik ble dette dynetrekket bare finere med en hjertelapp, synes jeg.

Anja

Les mer fra Håndarbeiden om ting som kan repareres her:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/09/sy-nytt-trekk-til-fluktstolen/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/08/09/silkeblusen-revner-er-reperasjon-mulig/

 

Sitteunderlag av ulltepper

$
0
0

Praktisk og fint; hjemmelaget, brodert sitteunderlag av gamle ulltepper.

Kald på rumpa? Finn et gammlet ullteppe og sy deg et personlig sitteunderlag.

Drittvær mer elle mindre siden november har gjort det lite fristende å sette seg ned utendørs i det hele tatt. Skal du likevel ha rumpa nedpå et sted, trenger du et bra sitteunderlag. Og ingenting er somgod gammeldags ull.

Da jeg var liten hadde vi alltid ulltepper om vinteren. På hytta har vi ulltepper i bruk. De gamle ullteppene er spesielt fine. De har ofte vakre farger og mønster. Finn fram et slik og sy deg et halvstort sitteunderlag. Har du ikke selv, er sjansene store for at mor, mormor, farmor , tanter eller onkler kan ha et eller to liggende. Ull er liksom så passende i naturen.

Søster mi, Tone Iren, har sydd en hel gjeng fine ting av ulltepper. Sitteunderlag, puter, trekke til tepper som hunden skal ligge på, trekk til puffer, trekk til madrasser. Et par nevøer har fått fått seg et stykke madrass spesielt tiltenkt dataspill fra gulvhøyde (se bilder under).

I det hele tatt – bruk fantasien. Sy til deg selv, til katten eller til noen andre du liker. Selv bruker jeg mitt mer innendørs enn utendørs. Jeg har det liggende i en stol, henger det over en stolrygg eller i sofaen. Det er både lunt og godt, og ikke minst vakkert – bare se på bildene.

Lag sitteunderlagene doble. Det er lurest å brodere før du syr delene sammen. Og – det er minst like lurt å tegne på med en blyant før du broderer. Så har du god  kontroll på plassering av motivet.

Barneskrift og barnetegninger er også fine motiv.

Sitteunderlag med et stykke skummadrass inni. Denne har Tone Iren egentlig laget til Per så han kunne sitte mykt på gulvet da han spilte Playstation. Se bare hva hun har brodert på den.

 

Varmt og gode med dobbelt ullteppe. Skulle det ikke holde, kan du jo spe på med en liten skinnfell.

 

Skal du fyre opp bål er det deilig å ha noe lunt å sitte på også.

Skal du fyre opp bål er det deilig å ha noe lunt å sitte på også.

Det funker veldig bra med tungesting rundt kanten. Holder godt – og så er det fint, synes jeg.

 

Kombiner forskjellige sting; stilkesting, kjedesting, attersting osv. og bruk forskjellige farger. Nesten som de prøvelappene vi måtte lage på håndarbeiden på skolen. Jeg har forøvrig min ennå – den jobber som bokmerke.

Tone Iren har brodert et dikt på mitt sitteunderlag. Det har hun brodert i forskjellige farger. ett ord i hver farge. Hun har også sydd kjedestingene i hver sin retning.

Ulltepper finnes i veldig mange fine farger og motiver. Spesielt de gamle. Ofte har de et sterkt grafisk mønster.

Ikke stå stiv på sting lenger?

Stilkesting:

Attersting:

Doble attersting:

Langettsting:

Her ser du hvordan du skal sy de vanligste stingtypene:

http://www.margaretha.no/butik/docs/mallar/somsatt.asp?Land=NO

Her finner du instruksjon på video også:

http://www.garnstudio.com/lang/no/video.php?id=404

Kule heklestriper lager du slik:

http://www.garnstudio.com/lang/no/video.php?id=54&sort=2&thumbnails=on

 

Om du ikke er så glad i ¨brodere, kan du selvsagt droppe hele stingene. Her er baksiden på Pers playstationpute. Veldig fin den også. Men det er jo ganske fint med den kanten rundt, da.

Det er ofte fint å bruke komplimentærfarger, eller i alle fall kontrastfarger.

Jeg bruker sitteunderlaget både ute og inne. Det er deilig å ha i ryggen også – lunt og godt.

 

Lykke til! Har du bilder av ting du har laget, del dem veldig gjerne med oss på Instagram #håndarbeiden.

Janne

Andre kjekke handarbeiden-prosjekt:

Trestubber blir nattbord og denslags: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.Utk0jCeNvzg

Sy vinterens kåpehit selv: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/04/vinterens-kape-hit-syr-du-selv/#.Utk05SeNvzg

Hekleteppe av restegarn: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/22/hekle-teppe-av-restegarn/#.Utk1JieNvzg

 

La katten stoppe døra

$
0
0

Noen ganger trenger du bare noen til å holde døra oppe. Hvorfor ikke la katten gjøre det. Og denne kan du stole mer på enn en levende en.

Det er mye rart av småting og duppeditter å finne i butikker. Mange av dem har et konstruert bruksområde. Men en dørstopper er faktisk ganske praktisk.

Det finnes selvsagt utallige varianter i alle mulige materialer å kjøpe. Jeg hadde for eksempel en hund i myk plast, men bikkja tok den. Lag en selv, heller.

Jeg husker vi lagde figurer som vi stappet med tørka erter eller ris på håndarbeiden på skolen. En frosk i fløyel, som søster mi Oddrun laget,  sitter godt i minnet. Det var jo ikke alltid vi fikk de beste stoffene på skolen, denne mørke fløyelen hadde en sjelden evne til å få rusk og denslags til å henge seg fast, så den måtte stadig tørkes av. Og noen av greiene vi laget hadde altfor stivt stoff, slik at en topp jeg sydde, skulle selvsagt falle fint nedover langs kroppen, men den sto rett ut som en slags kjegle. Den ble aldri utslitt, for å si det slik.

Jaja. Det var i alle fall ikke lærerens feil. Lagrene bugnet ikke akkurat, og de var relativt hemmelige. Læreren måtte låse opp med nøkkel, og vi fikk aldri være med inn. Det var vel en overhengende fare for å vi skulle prøve oss på å velge. Det kunne blitt mye argumentering og det hadde vel vært lite tid igjen til søm.

Uansett. Denne dørvaktkatten har søster mi, Tone Iren kjøpt, i London. Den er lett å tegne av mønster på. Forstørr og print ut det bildet hvor katten er vist bakfra (lilla), og tegn rundt. Denne er neste 30 cm høy. Men du kan selvsagt lage den mindre eller større. Ha den bare så stor at den blir tung nok til å holde døra oppe.

Det er lurt å velge stoff som tåler litt. Både i kvalitet og farge/mønster. Du kan også lage fjes påden, som her (se nærbilder lenger nede), eller du kan droppe det.

Du trenger:

Stoff – ett hvis du bil ha samme front og bak, eller to om du vil ha forskjellig foran og bak.

Ulltråd – til å brodere følehår og snute

Knapper – til øyne (du kan selvsagt brodere dem også).

Eget stoff til snutepartiet.

Tørka erter eller ris (eller andre materialer de måtte anbefale på en hobbybutikk) – til å ha inni.

Slik gjør du:

Klipp to stykker (for- og bakstykke). På kjøpekatten henger halen fast – så alt er ett stykke. Bruker du stoffrester, og har for lite stoff til det, kan du selvsagt klippe halen i et annet stoff og så den stoffdelen på kroppen – lust å gjøre før du syr foran og bak sammen.

Sy for og bakstykkene sammen. Begynn i den ene siden i bunnen og sy rundt til du kommer til bunnen igjen. NB! Husk å la det være igjen en åpning til å stappe inn erter/ris. Sy igjen åpninger for hånd eller maskin. Lurest å ha åpningen i bunn under rompa til katten, liksom, da vil ikke den sømmen som kommer til slutt vise.

Han ser kanskje litt trist ut, denne katten, Men han er vel trøtt etter å ha holdt døra så lenge…

 

Øynene er to knapper, følehårene er tre lange sting i ulltråd, snutepartiet er et stykke ull, og oppå der er snuten brodert med samme ulltråd som følehårene.

Slik ser London-katten ut fra siden.

 

Her er omrisset av katten – forstørr bildet – og print ut. Så bruker du det som mønster.

 

På stoff- og hobbybutiker får du kjøpt stoff med dyreprint også. Du kan kjøpe slikt, klippe rundt og bruke den fasongen som oppstår da, og fylle med ris/erter. Stoff og Stil har i alle fall mange slike.

det finnes også sjablonger å kjøpe, så du kan lage printen selv. Prøv i vei! Og del som sagt gjerne bilder med oss på Instagram #håndarbeiden.

 

Lykke til!

Janne

Andre interiørprosjekter fra Håndarbeiden:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/finn-knaggrekken-i-fjaera/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/01/lag-knagg-av-favorittboka-di/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/26/lag-tavle-av-voksduken/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/01/hageputer-av-gamle-filleryer/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/23/sy-en-sylider/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/09/sy-nytt-trekk-til-fluktstolen/

Tre flotte vertinnegavene du syr i en fei

$
0
0

Et koselig pinnsvin-håndkle frisker opp på kjøkkenet.

Skal du i middagsselskap i helgen? Lyst til å ha med en koselig liten gave til vertsakpet?

Disse tre gavene syr du mens håret tørker! Et kjøkkenhåndkle, et skjerf eller en veske.

1) Håndkle med fotoprint

Fotoprint-håndkle med frisk, orange hempe.

Det er masse fine fotoprint-stoff å få fatt i. Proffe produsenter selger kjøkkenhåndklær med ulike varianter av fotoprint.

Men mer personlig (og billigere) blir det hvis du syr et slikt håndkle selv.

Min venninne Kjersti kom til middagsbesøket med det nydelige pinnsvin-håndkleet. Jeg stjal ideen og sydde ett mer treprint på.

Veldig fint, synes jeg. Men før bommulshåndkleet blir et optimat kjøkkenhåndkle, må det vaskes et par ganger.

Slik gjør du:

Velg et fotoprint. Stoff & Stil, for eksempel, har godt utvalg, i passe størrelse.

Fell inn langs alle fire sidene.

Sy på en hempe i kantebånd, gjerne i en frisk kontrastfarge.

2) Skjerf med duskebånd

Et stykke lekkert stoff, et duskebånd rund kanten. Vips et skjerf.

Slik gjør du:

Finn et passe tynt og lett stoff i fine farger.

Klipp en trekant så stor at det blir et passende skjerf, minst en meter langs langsiden for å få to fluffy runder rundt halsen.

Sy inn en fald langs den lengste siden.

Sy et fint duskebånd langs de to kortsidene samtidig som du syr inn kanten.

(Vurder hvor raknete stoffet er og zikk zakk eventuelt først.)

Sy et skjerf, med dusker om du vil.

3) Skopose eller ekstraveske

Et nett eller en veske, om du vil, er enkel og kjapp å sy.

Ja, det er litt tantete å ha penskoene med i et lite nett når du går i middagsselskap. Men tanter er ikke dumme. Det er faktsik ganske smart.

Eller kanskje du skal draske med deg litt ekstra bagasje, bøker og pc. Da kan et praktisk nett i vesken være løsningen.

Slik gjør du:

Klipp to like store stykker, størrelsen varierer du etter formål og behov.

Legg de rette mot rette og sy sammen.

Fell ned langs kanten oppe.

Sy på hanker, av samme stoff, et bånd, noen skinnreimer, eller hva du måtte ha for hånden.

Lykke til!

Anja

 

Her er flere gode gaveideer fra Håndarbeiden:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/17/sitteunderlag-av-ulltepper/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/03/ta-en-strikk-og-tre-dem-pa/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/18/la-det-blomstre-og-sy-en-pynteblomst/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/11/strikk-fargerike-vaskekluter/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/28/toyposer-til-sokker-truser-og-na-ogsa-bunadsskjorten/

Sy vårens skjørt selv

$
0
0

# Håndarbeiden : Det er ikke vanskelig å sy seg et skjørt. De aller enkleste du kan lage er elastiske tubeskjørt uten linning. Det nest enkleste er to store rettvinkla, rektangulære, stykker som rynkes helt til det sitter passelig i livet. Så kan du sette på en linning eller lage løpegang med strikk. Dess bredere stoffstykker, dess mer rynker/folder blir det i skjørtet.

Men det finnes selvsagt utallige modeller å velge i. Og det kan være smart å bruke mønster.

Her kommer flere modeller fra vårens kolleksjoner, og henvisninger til hvor du kan finne mønster til å lage det.

Først et ganske enkelt ett:

Lange smale skjørt har vært en hit i vinter og er fortsatt det i vår. Sy det selv. Dette er fra Zara. Faksimile fra produsenten.

Her finner du mønsteret på bildet under: http://www.burdastyle.com/pattern_store/patterns/designer-blouse-and-skirt-112013

Smalt, hvitt skjørt. Passer godt til stretch-stoff som det skjørtet fra Zara over. Faksimile: burdastyle.com

 

Også et smalt skjørt som kan lages i både vanlig stoff og stretchstoff. Du kan også sy et helt rett, trangt skjørt dersom stoffet er elastisk nok. Korte topper og smale, litt lange skjørt er åpenbart en hit for våren og sommeren. Faksimile asos.no.

Lange trange skjørt er en hit i vår. De er enkle å sy. Faksimile: h&m.com.no

Klokkeskjørt. En klassiker, og kjeder som Zara og Cos har hatt det som et sentralt plagg de par siste sesongene. Dette er fra vårkolleksjonen til H&M. Faksimile: hm.com.

Mønster på klokkeskjørt fra Burdastyle (se bildet under) : http://www.burdastyle.com/pattern_store/patterns/bell-skirt-112012

Her er f eks et mønster til klokkeskjørt. Famiksimile: brudastyle.com

Et slags kort klokkeskjørt fra Zara. Faksimile: zara.com.

Oransje klokkeskjørt fra Cos sin vårkolleksjon. Du kan bruke mønsteret under eller mønsteret på et par bilder over her. Faksimile: cosstores.com.

Her er et mønster på klokkeskjørt fra Stoff og stil: http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=6345

Et slags kort volangskjørt med legg, hvor leggene er sydd ned et lite stykke nedover. Scuba-skjørt fra H&M. Faksimile: h&m.com.no

 

Dette hvite skjørtet med glidelåslommer er fra Acnes vårkolleksjon. nedenfor finner du mønster du kan bruke som utgangspunkt. Faksimile: acne.com

 

Dette mønsteret kan være et godt utgangspunkt for skjørtet over: http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=9502

 

Dette er fra vårkolleksjonen til Cos. Enkelt å sy – to like store deler stoff som rynkes i toppen. Det er selvsagt ekstra enkelt uten lommer. Faksimile: cosstores.com

Dette skjørtet har jeg sydd av et brokade-gardinstoff. Det er to like store deler stoff som er rynket i livet. Linning, åpning i siden uten glidelås og en fin, gammel knapp som lukning.

Slkørt fra Brudastyle med rynker i livet. Dette har ikke linning engang. Enkelt! Faksimile: burdastyle.com

 

Skjørt med legg/folder fra Zaras vårkolleksjon. Faksimile: zara.com.

Dette mønsteret kan du bruke som utgangspunkt (bildet under): http://www.burdastyle.com/pattern_store/patterns/vanessa

Dette mønsteret er et godt utganspunkt for skjørtet over. Husk at lengden på skjørtet har mye å si for uttrykket. Faksimile: burdastyle.com

Skjørt til fint bruk. Mønster fra Burdastyle. Faksimile burdastyle.com

Mange ideer. Flere finner du på hjemmesidene til mønsterprodusenter.

har du bilder av skjørt eller angre greier du har laget, del dem gjerne med oss på Instagram. Merk dem med  #håndarbeiden.

Sjekk også ut dette Håndarbeiden-innlegget om mønstre: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/27/hvor-far-du-tak-i-et-godt-monster/

Lykke til!

Janne

Andre syprosjekt fra Håndarbeiden:

Vinterens kåpehit syr du selv: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/04/vinterens-kape-hit-syr-du-selv/#.Uu5-8SeNvzg

Tre vertinnegaver i en fei: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/31/tre-flotte-vertinnegavene-du-syr-i-en-fei/#.Uu5-nyeNvzg

Sitteunderlag av ulltepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/17/sitteunderlag-av-ulltepper/#.Uu5-zyeNvzg

 

 

 

Lag hjertelig valentinstemning

$
0
0

Med en sjablong, litt tekstilmaling og et stykke stoff blir et herlig valentinhjerte.

Det er hjerter som gjelder når valentinsdagen skal feires 14. februar. Alle hjerters dag eller kjærlighetens dag, kalles også denne dagen, som har tradisjoner helt tilbake til 1500-tallet.

Gaver, konfekt eller i det minste et kort til kjæresten, hører dagen til.

Her er noen hjertelige ideer til deg som vil lage valentinshilsenen ekstra personlig i år.

Lag hjerter på papp eller stoff, alt etter hva du vil bruke det til.

Sjablonghjerte på stoff eller kort

Du trenger:

Stoff eller kartong

Tekstilfarger

En liten pensel eller svamp

En sjablong, som du enkelt kan lage selv ved å klippe ut et hjerte (eller et annet motiv hvis du heller vil det) i papp eller plast. En pepperkakeform er for eksempel en fin mal.

Slik gjør du:

Legg sjablongen på stoffet eller arket. Hold den fast eller fest den på undersiden med en liten bit teip.

Trykk maling, for eksempel rød og hvit i delvis blanding, på langs hele ytterkanten av sjablongen, gjerne litt ujevnt for en livlig effekt.

Fjern sjablongen og la malingen tørke.

Stryk over for å herde tekstilmalingen hvis du jobber med et stoff.

Kortet kan du skrive på, inni hjertet eller på baksiden.

Det dekorerte stoffet kan du sy en fin liten gave av; en pute, en veske, en liten sokkepose, en spisebrikke eller hva du har lyst til.

Denne teknikken kan du også bruke til å dekorere på en t-shirt eller genser.

Finn et bilde, skriv det ut på spesialpapir, stryk det på stoffet og du har ditt eget fotoprintmotiv.

Fotoprint helt etter ditt eget ønske

Dette trenger du:

Et passende stoff eller plagg

Et selvvalgt motiv

PC og printer

Transferpapir

Strykejern

Slik gjør du:

Finn et bilde du har tatt selv eller ett du har lyst til å bruke fra internett.

Kopier det og print motivet ut på transferpapir i en vanlig printer. Spesialpapiret gjør det mulig å stryke motivet over på stoffet.

Følg framgangsmåten på papirpakken. Du finner slikt papir i hobbybutikker, for eksempel hos Panduro.

Stryk stoffet du vil overføre motivet til, slik at det er slett og fint før du legger motivet ditt på.

Vær obs på at du må stryke ganske lenge. (Og husk at motivet blir speilvendt.)

Dra forsiktig av papiret og nyt ditt nye fotoprint på stoffet.

Nå har du igjen et flott motiv du kan dekorere med, på en liten pute, en skjorte, en veske, en tøyserviett, et putetrekk, et skjerf eller hva du helst vil.

En annen stryk-på-variant av hjertelige hjerter. Klipp ut motivet ditt og stryk det på.

Ensfargede hjerter i tekstilfolie

Dette trenger du:

Et stoff eller plagg til å dekorere

Tekstilfolie

Strykejern

Slik gjør du:

Klipp ut hjerter i tekstilfolien, gjerne noen små og noen store. Folien er ensfarget og litt plastaktig. Du finner den i hobby- eller stoffbutikker, for eksempel hos Stoff & Stil.

Følg anvisningen på pakken.

Stryk stoffet du vil dekorere godt ført, og varm det opp.

Legg foliehjertene dine på og stryk.

Igjen; du kan enten dekorere et ferdig forkle, veske, eller hva det måtte være, eller bruke stoffstykket du nå har dekorert til å sy noe nytt.

Tekstilfolien er såpass elastisk at den også kan strykes på t-shirts eller gensere.

Min syvenninne Line har denne fine hjertesømmen på symaskinen sin. Har du det, har du valentinhjerte klart.

Hjertedekorasjonssøm

Sy et hjerte av hjerter.

Det er mulig hvis du har mange sømmer på symaskinen din.

Dette trenger du:

Stoffet du vil dekorere

En tråd i kontrastfarge

Symaskin med mønstersømmer

Slik gjør du:

Tegn en forsiktig skisse av motivet du vil sy.

Velg den sømmen du vil bruke. Har du hjertesøm, må du selvsagt slå til med den på valentinsdagen.

Jeg dekorerte en strømpepose, praktisk til sokker og undertøy på reiser, med hjertelig hjertesøm. Det er bare en av utallige ideer. Et sånn motiv vil friske opp et forkle, et putevar, et håndkle, et teppe, en brikke også.

Hvis du bare vil lage et valentinkort, kan så klart klippe ut stoffmotivet ditt og dekorere et kort på det. Eller du kan lage et lite bilde ved å spenne stoffet opp på en ramme.

Lettest av alt: Lag Valentinstemning med hjerter av røde piperensere.

Rekker du ikke noe av dette, så kan du enklest av alt skape hjertelig Valentinstemning med noen røde piperensere.

Bøy de dobbelt og tvinn de sammen i endene. Form et hjerte.

Hjerter i skinn, lagd til jul, men like fine til valentinsdagen.

Det aller siste hjertetipset fra meg før valentinsdagen er disse skinnhjertene. Jeg lagde dem til jul, men de kan vel gjøre lykke på Alle hjerters dag også.

Her ser du hvordan jeg gjorde det:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/11/24/skinn-til-hjerter/

Drømmer du om litt romantikk-takk, trenger det i hvert fall ikke å stå på den hjertelige stemningen.

Del gjerne valentinsbilder på Instagram, mer den med #aftenbladhjerte og #håndarbeiden.

Kos deg på valentinsdagen!

Anja

 

Håndarbeiden har flere koselige prosjekter som kan holde kjæresten varm:

Heklateppe: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/22/hekle-teppe-av-restegarn/

Pelspledd: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/

Sjerf: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/09/strikk-deilig-mykt-skjerf/

Sitteunderlag: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/29/kald-pa-rumpa-strikk-et-sitteunderlag/

 


Lag deg en kul puff

$
0
0

 

Puffer er dekorative og praktiske. Du kan hekle, som her, strikke eller sy deg en. Eller du kan selvsagt snekre en og. Faksimile: puertaalsur.blogspot.no

Puffer er praktiske ting. Fine kan de også være, og lager du dem selv, kan du velge helt selv hvordan de skal se ut.

Puffene over her er heklet. Du trenger fast innmat dersom de skal holde fasongen. Fast skumgummi er lurt. Det gjelder for mange av disse puffene.

Alltid koselig å sitte på vedstabelen. På denne slipper du flis i rumpa også. Den er laget av to stofftyper, et med endestykkene av veden, og et hvor veden viser fra oven. Lurt å ha en fast skumgummi inni her, så du slipper å synke helt igjennom. Denne er fra Verket Interiør.

Her kan du finne flere lignende ting til inspirasjon: http://www.verketinterior.no/produkt/mobler-utebruk/ygglyng-stable-puff/

Denne puffen er laget av bestmorshekleruter med en vri – femkantete. Mønsteret til disse finner på stoffogstil.no. Faksimile: stoffogstil.no.

Her ser du heklepuffen over i et miljø – så får du en pekepinn på hvor stor den er:

Heklepuff – mønster fra stoffogstil.no. Faksimile: stoffogstil.no.

Bildet over: En annen variant av heklet puff. Faksimile: puertaalsur.blogspot.no

Puffer heklet i mange farger. Fin måte å få brukt opp restegarn. Disse er heklet i flere tråder, hvor de har blandet lignende farger. Fint, synes jeg. Det må i alle fall brukes tykt garn. Faksimile: puertaalsur.blogspot.no

Her finner du flere inspirerende hekleputer og puffer: http://www.picstopin.com/350/tejidos-artesanales-almohadones-crochet-ajilbabcom-portal/http:%7C%7Cwww*infocomercial*com%7Cimg%7Cproductos%7C144642%7C350%7C330%7C1%7Calmohadones-

Kjempefin, stor skinnpuff fra House Doctor. Kanskje ikke det enkleste å lage selv om den skal være i skinn, for da trenger du litt spesialutstyr, men det lar seg gjøre. Du kan også få laget dem ferdig hos møbeltapetserere/skinnmakere el.l. Faksimile: housedoctor.com

Skinnpuffen over er kul, men kanskje ikke det enkleste å sy selv, om du ikke har spesialutstyr. Skai er inidlertid enklere. Det får du lett tak i på stoffbutikker også. Der får du også for. F eks på Stoff og Stil, Kreaktiv eller lignende butikker.

picstopin PUff Gigante

picstopin Puff pastry Pear Frangipane Tart

Slike strikkepuffer har vært pop en stund. Du finner oppskrifter hos de fleste som forhandler garn. F eks også på nettet. Faksimile: puff daddy pickles.no

Slik kan du også lage en puff. Som en diger sofapute. Denne er fra House Doctor.

 

Mønstre til fire forskjellige puffer/sakkosekker:

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=11287

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=11290

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=1237

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=1234

Har du laget puffer – eller andre ting du vil dele med oss, del dem på Instagram, merk dem med #håndarbeiden.

Lykke til!

Janne

 

Andre interiørprosjekter fra Håndarbeiden:

Lag bord/krakk av trestubber: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.

Mor syr pledd av gamle pelser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/#.UvocmCflByw

Sy vertinnegaver i en fei (håndkle, nett, skjerf):   http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/31/tre-flotte-vertinnegavene-du-syr-i-en-fei/

Sitteunderlag av gamle ulltepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/17/sitteunderlag-av-ulltepper/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/01/lag-knagg-av-favorittboka-di/#.UvodUiflByw

Slåbrok blir fin kåpe

$
0
0

Varmt og godt, med romslig hette.

Jeg ønsket meg en litt løs og vid kåpe med hette, knytting i livet, litt casual, litt røff. Var det mulig å sy en?

Av og til går jeg i gang med syprosjekter, nesten uten mønster. Det må sies at det ikke alltid blir en suksess. Denne gangen skulle jeg gjøre det litt skikkelig.

Jeg fant et mønster til slåbrok, eller morgenkåpe om du vil, og tenkte at det ville passe bra, med noen små tilpasninger.

Betle i livet holder vinterkåpen sammen.

Finfin ullfilt

Jeg fant et grått, solid ullstoff og fôrstoff. Ullstoffet er litt filt-aktig og lett og fint å jobbe med. Både stoff og mønster til dette kåpe-prosjektet fant jeg hos Stoff & Stil.

Kanskje har du noe ullstoff liggende, eller i hvert fall fôr som kan passe? Det er alltid stas hvis stoff man har liggende, kan komme til nytte.

Mønster og deler, til sammen blir det en kåpe.

Jeg skal ikke påstå at dette var et lettvindt og raskt syprosjekt, men det var gøy.

Litt tilpasning måtte til

Jeg tilpasset slåbrokmønsteret litt, og satte i gang med klipping av både ytterstoff og innerstoff.

Det gjelder å være ganske nøye og konsentrert når du skal i gang med å fôre et plagg. Det kan fort tuske seg til og bli feil, men det må ikke stoppe deg fra å gå i gang.

Du trenger ikke være skredder for å få til flotte plagg.

Beste tips: Jobb konsentrert!

Jeg tror ikke jeg skal begi meg ut på en forklaring om hvordan du skal gå fram for å sy delene sammen, men det tror jeg ikke vil hjelpe deg stort på veien til ditt prosjekt.

Mitt beste tips er å holde konsentrasjonen, tenke logisk og ta det steg for steg.

Kjøper du et mønster, gir det deg en god indikasjon på rekkefølgen og framgangsmåten.

God og varm knelang vinterkåpe, sydd ut fra et slåbrok-mønster.

Sånn ble min kåpe! Noen hundrelapper i stoff, noen timers arbeid og så kan du også få deg en helt nytt ytterplagg.

Har du gode syprosjekter du vil dele med Håndarbeidens lesere? Send oss noen bilder til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Her på Håndarbeiden har vi gitt deg tips om gode syprosjekter som frisker opp garderoben. Ta en titt på disse:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/02/sy-varens-skjort-selv/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/04/vinterens-kape-hit-syr-du-selv/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/11/06/sy-moteplaggene-selv/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/27/hvor-far-du-tak-i-et-godt-monster/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/22/sy-superenkel-kjole-eller-genser/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/02/sy-og-farg-silkekjole-selv/

Hold sølvtøyet ditt blankt!

$
0
0

Min oldemors sølvskjeer i sitt eget broderte etui.

Hun visste nok hva hun gjorde, min oldemor i Bergen, da hun satte seg ned og broderte et etui til de staselige suppekjeene i sølv.

De solide skjeene var selvsagt verdifulle og skulle derfor tas godt vare på, men det var vel heller ikke morsommere å pusse sølvet den gangen enn nå. Derfor var det minst like viktig å oppbevare sølvtøyet slik at det holdt seg så blankt som mulig.

Kantet med broderi

Jeg synes det er rørende at det er lagt så mye arbeid i å sy en mappe til skjeene. Innvendig er det et nydelig, mykt, flanellstoff, utenpå kraftigere brun lerret. Med samme bruntone er det brodert rundt kanten og opp de små lommer til hver skje.

Utenpå har min oldemor brodert sitt eget monogram. Riktig så skjønt, synes jeg denne mappen er.

Forseggjort etui til suppekeiene. Sånn holdt husmødrene på før i verden.

Med en brett av det blå stoffet over skjeene, holder mappen seg tett og skjeene forblir blanke.

Brunt utenpå, blått og mykt inni. Med sirlige sting som skiller den ene skjeen fra den andre.

Oldemor-inspirasjon

Jeg tenkte at det må være en smal sak å sy et etui, inspirert av oldemor i Bergen.

Jeg tok symaskinen fatt, droppet broderiene, så dette er ingen stor kunst, men funksjonen er den samme. Sølvtøyet, eller stålbestikket hvis det er det du bruker til festlig lag, holder seg fint når det er pakket inn i et stykke mykt stoff.

Her kan du bruke stoffrester, gamle frotehåndklær, kjøkkenhåndklær eller hva annet du måtte ha liggende av trivelige materialer.

Blomstrete bestikketui i turkis.

Jeg valgte to ulike turkise stoffer til min sølvtøymappe. Ett utvendig, og ett til lommen for kniver og gafler og klaffen som skal brettes over bestikket.

Mål opp hvor høyt ditt bestikk er, og ikke minst hvor mange/breie lommer du trenger.

Lett å sy, lurt å ha.

Knyttebånd

Det eneste lille knepet med knyttebåndet som holder etuiet sammen, er å ikke sy det helt ut i kantene. Husk at mappen skal brettes sammen, mens knyttebåndet ikke skal følge med bretten. Da blir det dårlig med knytting, nemlig.

Knytt sølvtøyet sammen, som en liten pakke.

Det skal sies at det er mulig å kjøpe seg vekk fra både brodeier og selvsydde mapper. Slik er det jo alltid.

Men jeg synes jo det er koseligere med min oldemors, og min egen, selvsydde mappe enn den jeg har kjøpt på en utstyrsbutikk.

Ferdig kjøpt og ferdig brodert. Funker jo det og.

Med festbestikket i tøymapper, slipper du billigere fra sølvpussen, og det er en fin ting!

anja

Flere nyttige småprosjekter fra Håndarbeiden finner du her:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/16/lag-deg-en-kul-puff/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/31/tre-flotte-vertinnegavene-du-syr-i-en-fei/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/19/la-katten-stoppe-dora/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/15/lei-av-sol-sy-et-forkle/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/08/02/beskytt-duppedittene-dine-lag-et-personlig-etui/

Marni-topp ble kjole

$
0
0

Jeg liker generelt Marni sitt design. For et par år siden samarbeidet de med H&M og laget en utrolig fin vår- og sommerkolleksjon. Det var mange flotte kjoler, sykt mange fine stoffer. Kombinasjonen av stoffer var spesielt fin, synes jeg.

For eksempel den toppen (se bildet under) som jeg kjøpte, selv om jeg visste at den ikke passet slik den var. Det grå jerseystoffet var så bra til det lakkerte læret. Både fargemessig og materialmessig. Jeg hadde den liggende en stund, og tenkte jeg en eller annen gang ville jeg finne et stoff som passet til. Og det gjorde jeg. Jeg fant et nesten maken jerseystoff i en litt mørkere gråtone, riktignok, på Stoff og Stil. Det sydde jeg skjørt som jeg festet på kjolen av.

 

 

Slik var toppen originalt. Jeg likte spesielt godt kombinasjonen av materialer og farger.

Den lakkerte lærtoppen stasjet med paljettkrave, smykke og brokadebukser.

 

Her er toppen avbildet i motemagasinet Vogue.

 

Jeg klippet av toppen noe over livhøyde.

Jeg klippet av toppen. Det er det vanskeligste – og bestemme akkurat hvor det rette punktet for å dele av er. Klipper jeg av for høyt oppe, blir fasongen lett litt klumpete, og for langt nede blir mindre nett i fasongen. Jeg liker veldig godt høyt liv – sannsynligvis for jeg kler det best, hehe.

 

Slik så toppen ut etter at den ble kjole.

Jeg klippet fire deler som skulle bli skjørt. Skrådde den litt på inn midt midten, men skrådde dem mer i sidene. Jeg klippet stykkene på tvers i stoffet, slik at renningen går på tvers. Det gir bedre hold og mer volum inn i skjørtet. Det henger liksom ikke «rett ned», men åpner seg litt mer. Det understreker bedre fasongen og uttrykket jeg ønsket.

 

Jeg likte den utenpåsydde glidelåsen bak,så den beholdt jeg.

Altså – fra en topp jeg ikke kunne bruke – til en kjole (og en favorittfasong) jeg liker og har brukt mye.

Janne

Andre kjekke syprosjekt fra Håndarbeiden:

Sy vårens skjørt selv:  http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/02/sy-varens-skjort-selv/#.UxNhNhB5NNQ

Sy tre vertinnegaver i en fei: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/31/tre-flotte-vertinnegavene-du-syr-i-en-fei/#.UxNiYxB5NNQ

Lag sitteunderlag av gamle ulltepper:  http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/17/sitteunderlag-av-ulltepper/#.UxNijxB5NNQ

Slik lager du deilige pledd av gamle pelser:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/#.UxNi0RB5NNQ

 

Brudetyll

$
0
0

Kanskje ikke mest kjent for brudegreier, Marilyn Monroe, men dette er kanskje verdens mest kjente tyllbilde? Marilyn har gjort mye for hvite kjoler. Denne, som vel strengt tatt er et underskjørt i tyll, og den med det plisserte skjørtet, er vel de to mest berømte. Det er noe med posituren også, kanskje? Faksimile:

Gifteklar? Her har du masse tyll som kanskje kan være til inspirasjon.

Tyll har vært brukt i lange, lange tider. Det de aller fleste har brukt dette enkle materialet til, er slør. Det er også mye brukt som underskjørt for å få volum i skjørtet. Men du kan like gjerne bruke det motsatt – tyllen utenpå og silken inni.

Ganske inspirert av Marilyn-bildet over? Men her er det et langt skjørt med mye vidde i. Faksimile:

Hvit romantikk i tyll. Faksimile: somethingborrowed.com

Chanel har også likt tyll for bruden. Lag på lag både fra hodet og på kroppen. TYyll kombinert med blonder. Brudemodellen heter Betty Garst og har på seg Chanel-brudekjole fra 1930. Ganske fin? Faksimile: Chanel/flikcr.com

Mye tyll; Langt og mye slør og langt og stort skjørt. Faksimile:

"Revet" tyll. Skjørtet ser nesten ut som det er fullt av fjær, toppen er liten og stram. Fin combo. Faksimile: Etsy.com

Rent og hvitt. Langt skjørt av bare tyll. Kan være lurt å ha noe siden tyllen er ganske gjennomsiktig. Faksimile: Etsy.com

Et annet bilde av vintage brudekjole. De sparte ikke på tyllen. Lange, tette hansker er også vakkert sammen med den gjennomsiktige, florlette tyllen. Faksimile: flickr.com

Enkel topp igjen – veldig lurt når skjørtet er stort – og lag på lag med tyll i forskjellige lengder. Silkekant nederst. Faksimile: Etsy.com

Tyll på tre vis. Som skjørt – med perler på, som underskjørt (midten), og som små rysjer nedover skjørtet. Faksimile: theknotblog.com

 

Tylltopp med blonder. Se den lille fine kraven. Fakismile: Etsy.com

Myk tyll med blonder. Gammeldags og romantisk. Faksimile: Etsy.com

Blonder og tyll – en svært mye brukt kombinasjon, og det er neppe tilfeldig. Fakismile:

Digert tyllskjørt – enkelt og klassisk-inspirert. Fakismile: Dani.Klotz.jpg
Tyll trenger ikke henge på kroppen. er har de laget et slags telt og hengt lyslenker fra toppen. Ganske vakkert.. Blomsterkule  som en slags discokule helt øverst.

Strutteskjørt på bordet? Faksimile: bridesmagazine.co.uk

Inspirert av gammeldags måte å sette opp slør på. Faksimile: elizabeth.anne.design.blog.jpg

Også et sløralternativ; Tyll i en lett liten sky rundt hodet. Faksimile: Etsy.com

 

Tyllslør med blondekant. Faksimile: Etsy.com

Rosett av tyll. Slør? Bukett? Pynt? Faksimile:

Sløyfe av tyll. Kan henges opp til pynt. Fakismile:

Undertyll som nok ikke passer under hvilken kjole som helst. Bh av silke og tyll. Faksimile: Lallilouche

Kaken kan du neppe lage av tyll, men du kan sette den på en tyllserviett – eller pynte med tyll rundt fatet. Faksimile: Etsy.com

Utendørsbryllup? Disse ballene av tyll er vakre i trærne – eller hengene fra telttak osv. De er selvsagt like vakre innendørs. Faksimile: Etsy.com

 

Har du laget fine tylleting – eller brudeting? Del gjerne bilder med oss på Instagram, og merk dem med #Håndarbeiden, eller på Pinterest, tagg dem Håndarbeiden der også.

Janne

 Ikke akkurat bryllupsting; men kjekke håndarbeidsprosjekter til heimen:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/28/hold-solvtoyet-ditt-blankt/#.UxyH2SflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/23/dette-kan-du-hekle-av-restegarn/#.UxyIDiflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/16/lag-deg-en-kul-puff/#.UxyIQCflByw 

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.UxyIdSflByw


 

Fresh opp sykkelen din med et praktisk setetrekk

$
0
0

Sitroner på sykkelsetet frisker godt opp en regnværsdag.

Noe fine vårdager får sykkelysten til å øke. Ekstra fristende og fint er det å ta ut på en liten eller større sykkeltur med et friskt trekk over setet.

Både praktsik og litt kult, synes jeg det er å style den straite sykkelen min med et setetrekk i voksduk.

Praktisk fordi det er et vanlig problem at setet blir vått. Med en trekk i voksduk slipper du at setet trekker vann. Har du et hardt sete på din sykkel, har du her sjansen til å legge inn en ørliten polstring også.

Stjernesete for en stjernetur på sykkelen.

Fikk mønster på kjøpet

Jeg hadde den gamle sykkelen min på reparasjon hos sykkelverkstedet På hjul ved jernbanen i Stavanger. Kjekt sted, selv om hjelpen kom for seint for min gamle sykkel. Den overlevde ikke vinteren, men med seg fra siste krampetrekning hos sykkelreparatørene fikk den et trekk, i tynn nylon. Fra På hjul var nok dette ment som en slags reklameplakat, men jeg brukte det som mønster for mine nye trekk i voksduk.

Det er masse fint voksduk å få kjøpt både på interiørbutikker og i stoff- og hobbybutikker. Og selv om noen av dem er litt stive i prisen, trenger du ikke så mye til dette sykkelsetetrekket, og kanskje har du en rest liggende. Hvis du kan velge, ikke bruk den aller tykkeste og kraftigste til dette formålet.

Mønsteret, klippet ut i avispapir, litt voksduk og en sak. Så kan du gå i gang.

Dette trenger du:

Et stykke voksduk og strikk. Og saks, tråd og symaskin, så klart.

Slik gjør du:

Se an formen på ditt sykkelsete litt, noen seter er brede, noen smalere.

Men som et utgangspunkt kan du lage deg et mønser som er ca. 28 cm langt og 22 cm bredt. Så lager du en avrundet trekant. Da har du stoffet til selve setet.

Klipp så en 9 cm bred og oc ca. 80 cm lang remse. Denne må være lang nok til å nå rundt hele omkretsen på setestoffet.

Sy en løpegang på den lange remsen. Sy så denne fast, rette mot rette med løpegangen nederst, i selve setestoffet. Pass på at du ikke syr igjen løpegangen. Gjennom denne trer du en strømpestrikk. Fest den ene enden av strikken i en sikkerhetsnål og bruk denne til å dytte strikken gjennom hele løpegangen. Stram passelig mye og knytt sammen og trekk over sykkelsetet ditt.

Du trenger ikke å velge voksduk. Skinn, pels, et stoff med et fint mønster vil også funke fint.

Setetrekk og sykkelpynt fra Kitsch Kitchen, for deg som ikke vil sy selv. (Bilde fra kitschkitchen.nl)

Har du et godt håndarbeidsprosjekt du vil dele med andre, send oss noen bilder, til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Hold setet tørt med et voksduktrekk.

Flere voksduk-tips fra Håndarbeiden finner du her:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/08/sy-vesker-av-voksduk/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/15/lei-av-sol-sy-et-forkle/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/23/sy-en-sylider/

Kul i kimono

$
0
0

 

Susanne Wærholm ble stylet av Lene Gravdal i Aftenbladet denne uken. Susanne ble utvilsomt kul i en kimono fra Filipa K. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

Da stylist Lene Gravdal foreslo klær, stiler, farger og plagg som vil gjøre deg «dresset for success» i Aftenbladet Jobb & Udanning her om dagen, trakk hun fram kimonoen som et godt alternativ til dressjakken.

Les saken her: http://www.aftenbladet.no/karriere/Ikke-bare-svart-dress-pa-jobben-3379873.html

Japan-inspirert

Det synes jeg var gøy, for jeg hadde akkurat sydd meg en kimono. Dette tradisjonelle japanske plagget er nemlig hot i motebildet denne våren. Kimonoen kommer i mange varianter, og jeg valgte et enkelt snitt, med vide ermer og belte i livet, men uten «slep» på ermene. Og du kan sy din egen, lett som bare det.

Her er en skisse til et mønster, i sånn ca. medium:

Erneme klipper du i dobbelt stoff, et bakstykke og to frontstykker. Kanting og belte kommer i tillegg.

Dette trenger du:

Lengden på kimonoen avgjør hvor mye stoff du trenger. Et mykt stoff med god fall vil egne seg best.

Til min korte kimono er ca. 1 meter stoff i 140 cm bredde nok.

Fløyelsbånd eller annet bånd til belte, hvis du ikke syr belte i samme stoff som kimonoen da.

Jeg sydde min kimono i et mønstret, lett bomullsstoff. Jeg tenkte jeg ville vise vidden i ermene, det er derfor jeg har stilt meg opp på dette viset.

Slik gjør du:

Klipp ermene, og skrå de litt inn mot kroppen, hvis du ønsker det. Ryggen er enkel, og frontstykkene må du skrå litt skjæringen. Prøv deg fram med mønsteret ditt og se hvordan du vil skrå din.

Sy sammen skuldersømmene.

Sy på ermene.

Sy sidesømmene, og sy gjerne inn små hemper til beltet i midjen samtidig. Jeg brukte tynn strikk som beltehemper.

Typisk for en kimono er de vide ermene, knyttet belte i livet og en kant langs skjæringen og rundt ermene. Jeg måte lengden rundt hele åpningen og klippet et stykke stoff i samme lengde, ca. 12 cm. bredt. Denne kanten syr du på som et skråbånd, altså rette mot rette, før du bretter det rundt og syr det fast på vrangen.

Beltet i min kimono sydde jeg av to lengder fløyelsbånd.

Kimonoer i kjedebutikkene

Mange kjedebutikker har kimonoer i sin kollksjon denne våren. Så hvis du ikke rekker å sy din egen, kan du altså likevel skaffe deg en. Her er noen eksempler:

Kimono i dyremønster, fra Gina Tricot

 

Svart kimono med blomstermønster fra H&M. (Bilde: hm.com)

 

Klassisk, svart kimono fra Monki (Foto: fra Monki)

 

Blonde-kimono fra Zara. (Bilde fra Zara.com)

Jeg liker veldig godt de tradisjonelle, kraftige, fargerike og mønstrete, japanske kimonoene. Det er utrolig vakre plagg, men i hverdagen her hjemme, er nok de enklere variantene litt lettere å bruke.

Anja

PS! Har du gode håndarbeidstips du ønsker å dele med Håndarbeidens lesere, ta kontakt med oss ved å sende en mail til håndarbeiden@aftenbladet.no

Her er inspirasjon til flere lekre plagg du kan sy for å fornye vårgarderoben din med:

Skjørt: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/02/sy-varens-skjort-selv/

Genser/kjole: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/22/sy-superenkel-kjole-eller-genser/

Silkekjole: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/02/sy-og-farg-silkekjole-selv/

Strandgenser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/08/18/sy-deg-en-handklegenser/

Retrokjole: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/01/kjole-av-gardiner/

God hvis du sliter med å finne gode mønstre, gir Janne deg tips i dette blogginnlegget: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/11/06/sy-moteplaggene-selv/


ABC i interiøret

$
0
0

Dekorer med bokstaver.

Bokstaver, tegn, tall og ord har gjort sitt inntog i interiøret de siste årene, som bilder, tredimensjonale figurer, dekor, ja i det helel tatt kommer skriften på veggen og overalt ellers i mange varianter og materialer.

Mer eller mindre mening

Grafiske symboler er dekorative, enten de er satt sammen med mening eller de taler for seg.

Ella måtte selvsagt få en E.

Jeg ville gjerne sy noen bokstaver, til å pynte med, litt her og der.

Slik kan du sy enkel bokstaver:

Lag en mal av den bokstaven du vil lage i papp. Hvis du vil ha en spesiell font, kan du trykket ut forstørrede bokstaver fra datamaskinen og lage maler av dem.

Finn et stoff du vil bruke, du kan fint bruke forskjellig stoff på hver side. Klipp uansett to deler av bokstaven din, gjerne med en zikk-zakk-saks.

Klippe et lag eller to med tynn vatt i samme fasong og legg den mellom stoffene.

Sy rundt med zikk-zakk-søm.

Du kan selvfølgelig variere stort her, med kantebånd og ulike sømmer.

Jeg ville henge mine bokstaver og sydde en hempe i toppen av dem.

Syr du inn magneter, kan du henge de på kjøleskapet. Trykknapper eller borrelås er andre alternativer, alt etter hvor du vil ha bokstavene dine.

Tredimensjonal

Vil du ha tredimensjonale bokstaver som står av seg selv, kan du klippe en remse som er like lang som bokstavens omkrets. Da kan du fylle den med vatt eller erter, for den saks skyld.

Papp-bokstav kan dekoreres med maling, knapper, bånd, papir, stoff eller pinner og skjell, hvis du heler vil det.

På Panduro og andre hobbybutikker er det store og små bokstaver av papp og tre å få kjøpt. De kan du dekorere akkurat slik du vil. Ella på 9 år fikk seg en stor E og satte i gang med dekorpapir, maling og pynteteip.

Limer du på pinner, skjell og småstein får du et naturpreg, med knapper og bånd blir uttrykket et helt annet. Opp til deg!

Flere bokstaver kan så klart bli til oppmuntrende og morsomme ord. Jeg synes jeg ser «LOVE», «HOME» og «HOPE» overalt. Hva med å lage ditt eget «SMIL», LE» eller «HOPP» til inspirasjon i heimen.

Bokstav-koppene designet av selveste Arne Jacobsen har tatt av. En fin og personlig gave. Vil du lage din egen, kan du bruke porselensmaling på hvitt porselen. Brenning i ovnen gjør at malingen holder seg.

Klassisk kopp 

Jeg fikk en klassisk A-kopp til jul av en venninne. Den danske designeren Arne Jacobsen har tegnet disse bokstavene, som er bare ett av mange eksempler på bokstav-trenden i interiøret.

Du kan selvsagt lage dine egne bokstavkopper med porselensmaling og en stø hånd. Etter en runde med herding i stekovnen, tåler malingen både bruk og oppvaskmaskin.

Bokstavbilder kan du lage ved å male på et ferdig lerret, stort eller lite, sy en fin bokstav og ram den inn eller finn noen fine pinner på stranden og bind dem sammen til din bokstav eller ord.

Så hvis du vil boltre deg i bokstaver og ord, er dette en ørliten ABC, DEF og G er jeg sikker på du finner ut av.

Har du gode ideer? Send gjerne et bildet til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

 

Håndarbeiden har mange interiør-ideer på lur. Ta en titt her:

Paller bygger hjem: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/16/palle-min/

Hardangersøm i glass og ramme: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/01/farmors-hardangersom-i-glass-og-ramme/

Perler blir ord: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/30/nar-perler-pa-en-snor-blir-ord/

Pent kledde kleshengere: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/30/mormors-kledde-kleshengere/

Knagger fra fjæra: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/finn-knaggrekken-i-fjaera/

Fillematte av gamle gensre: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/fillematte-av-gamle-gensere/

 

 

Sy deg en veske av kuskinn

$
0
0

Sy deg en veske av skinn. Denne er av kuskinn.

 

Har du en gammel kuskinnskåpe, eller en annen skinn/pels-kåpe liggende? Da kan du sy deg en veske. Det finnes mye skinn i interiørbutikker også nå, så det er enkelt å få tak i materialer om du ikke skulle ha en gammel skinnkåpe hengende.

Mor har sydd denne skuldervesken i kuskinn til meg. Jeg er ikke spesielt for pelser, men ku går greit. Ved å bruke skikket, får vi jo brukt hele dyret.

Du trenger:

Kuskinn: Du kan kjøpe bare selve skinnet. På et garveri eller en interiørbutikk (det er så mange skinn som selges som teppevarianter nå). Eller du kan gå løs på en gammel kåpe/jakke.

Fôr: Du kan bruke det stoffet du liker best, selvsagt. Men lurt å velge noe som tåler litt bruk, for du får jo ikke vasket det så ofte. Du kan bruke en gammel skjorte om stoffet er litt kraftig, et gammelt gardinstoff, eller noe annet som er litt solid.

Hank: Bruk f eks et gammelt belte.

Tråd: Denne vesken må nok syes for hånd. du trenger en skikkelig kraftig tråd, f eks twist.

Syl: Til å stikke huller i f eks belt/hank.

Skinnål: Du trenger den til å sy gjennom skinnet med. En vanlig nål er ikke sterk nok. Skinnålen er som et spyd i spissen, og er utmerket til dette formålet.

Her er en skisse med målene på min veske:

Her er ca-mål på min veske. Synes den er passe stor, men det er jo enkelt å lage den større eller mindre. Sidestykkene er 7 cm på min veske. Hanken (beltet) er 6 cm bred.

Når du skal klippe sidestykker/bunn, husk å måle rundt frontdelen av veska (altså fra der den stipla linja starter til den slutter). DU kan klippe det i ett helt stykke, eller dele det i to slik det er gjort på denne veska.

Lokket og bakstykket (og sidestykket på toppen av veska) på veska er klippet i ett stykke. Det kan være smart å se om skinnet har en naturlig avslutning som kan passe i enden an lokket – som her hvor det er to nokså like buer.

Noe av skinnet er lyst, noe mørkt. Noe har lang pels, noe kortere. Noe av det lengste på min veske, er klippet litt i fasong – som det hvite her.

Veska på baksiden. Her ser du at sidestykkene/bunnen er klippet fra den delen av skinnet som har en lysere farge enn mesteparten av fronten/bakstykket.

Sidestykke/bunn klippes i egne stykker. På min veske er de ca 8 cm brede. Vil du ha mer rom i veska, kan du lage bredere sidestykker/bunn.

For

Veska må  fores. Da klipper du forstykkene maken til de du klippet i skinn. Bakstykke og lokk i ett stykke, eget frontstykke og egne sidestykker/bunn. Min veske har to stykker som er sydd sammen i bunn av veska.

Veska er helforet. Det er smart å velge et solid stoff til foret. Et som tåler litt bruk. Mor har brukt et kraftig bomullsstoff i denne veska.

Foret er tilpasset lokket – og sydd fast for hånd.

Her ser du hvordan foret er festet til kuskinnet. Enkle sting – med kraftig twist-tråd.

Hank

Så skal du sette på hank. Et gammelt belte gjør god nytte på min veske.

Hanken er et gammelt belte i semsket skinn som er ganske langt og kraftig.

Slik er beltet festet i veska. Dette er også håndsøm. Bruk en syl til å lage huller til å si i. Og bruk en skinnnål til å sy med. De er ekstra sterke og tilpasset formålet.

Det kan bli en billig veske – og det er bra gjenbruk/utnyttelse av materialer.

Lykke til!

Janne

Her er noen andre kjekke Håndarbeiden-prosjekter:

Mitt favoritt-strikketeppe: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/30/mitt-favoritt-strikketeppe/#.U0rAzCeExyw

Kule hekletøfler:  http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/28/hekle-deg-varm-pa-fottene/#.U0rBJCeExyw

Mange fine ting av bestemorshekling: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/23/bestemorhekling-pa-mange-mater/#.U0rBYyeExyw

 

Trykk, takk! (potettrykk og andre trykksaker)

$
0
0

Stofftrykk. Litt 70-talls, men fortsatt gøy.

Trykking på stoff minner meg sterkt om håndarbeiden på skolen på 1980-tallet. 1970- og 80-tallet var stofftrykkets glansperiode, er mitt absolutte innstrykk.

Men det er mange gøye grunner til å hente fram trykksakene igjen.

Ella sydde seg en veske med ugletrykk på.

På hobby- og stoffbutikker er det mange superfine sjablonger å få tak i om dagen. Der har de også stoffarge og annet utstyr.

Utvalget er stort og mulighetene mange. Uglesjablongen på den grønne vesken var Ella (9 år) sitt favorittmotiv.

Vi fulgte oppskriften på pakken og resultatet ble en konselig ugle med bankende rødt hjerte.

Vi trykte uglen med hvit maling på grønt bomullstoff. Så sydde vi vesken.

Kakeduk i papir er en fin sjablong. Bilde fra Pinterest.

Men det er mange alternativer til sjablongene fra Stoff & Stil eller Panduro,

På nettsamfunnet Pinterest er det masse gode ideer til trykk. Buk for eksempel en kakeduk. Det lager et nydelig blondemønster.

 

En bunt stangselleri blir en nydelig blomst. Bilde fra Pinterest.

På kjøkkenet kan det hende du har mangt som kan brukes til å lage fine trykksaker, på papir, stoff, lerret, papp eller tre.

En bunt stangselleri, for eksempel, eller en kinakål skåret på tvers.

 

Klassisk potettrykk. Fortsatt kult!

 

 

 

 

 

Dette kan du lage av silkeskjerf

$
0
0

Silkeskjerf kan brukes til utrolig mye fint. her henger de og blafrer i vinden – noe som er fint i seg selv, eller du kan faktisk sy dem sammen. Fakismile: wishflowers.com.

Lyst på noe nytt i silke? Ta en haug gamle silkeskjerf som du kanskje finner i en skuff, hos farmor eller kan køpe billig på Fretex eller loppis, og sy dem sammen til for eksempel et gardin.

Her har du noen eksempler:

Mange silkeskjerf sydd sammen til et gardin. Faksimile: pinterest.com.

Et annet gardin av silkeskjerf. Her er blomster dominerende. Faksimile: Etsy.com

Her er silkeskjerfene festet litt løsere sammen – bare i enkelte punkter. Faksimile: veronica_torre.flickr.com

Silkeskjerf pynter opp på utsiden av et dusjforheng. Faksimile: Flickr.com

 

Silkeskjerf som sengeteppe – kan vatteres eller bare fores. Du kan selvsagt bare ha det uforet også.

Sengeteppe av mange silkeskjerf som er sydd sammen. Faksimile: Ouno-Design på Flickr.com.

Silkeskjerf som kjole:

Barnekjole av silkeskjerf. Er skjerfet stort, trenger du kanskje bare ett. Det er sydd løpegang i halsen og "snorene" er laget av silkeskjerfet. Fin modell til voksen også. Faksimile: bluevelvetchair.com

Enkel kaftankjole du kan lage av silkeskjerf. Med løpegang i livet slik at du kan stramme den inn og tilpasse kroppen litt. Faksimile: Etsy.com

Såkalt sigøynerkjole av store silkeskjerf. Se hvordan hjørnene er brukt som "topp". Faksimile: Etsy.com

Kjole fra Comme des Garçons. Tilsynelatende laget av mange silkeskjerf. Her er det vel bare å bruke fantasien. Faksimile: Comme des Garçons

Comme des Garçons-silkekjole bakfra.

Kjole med en annen vri – laget av flere silkeskjerf. Bli inspirert – lag selv. Faksimile: Etsy.com

Enkel liten kaftankjole. TO silkeskjerf er sydd sammen. Kjolen har fått et belte, som du må lage huller til for å kunne stramme på måten som er her. Faksimile Etsy.com

 

Pynt opp en singlet:

Her er silkeskjerfet sydd på en singlet – åpent foran. Faksimile: antropologie.com

Lykke til!

Janne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdens koseligste bordkort?

$
0
0

Strikk bordkortene! Koseligere blir det ikke

Det er tid for konfirmasjoner og brylluper. Mange skal dekke festbord framover. Og i noen slike fester, er bordplassering og dertil hørende bordkort.

Du kan selvsagt kjøpe hvite pappkort i bokhandelen og skrive navn på. Det fungerer helt fint. Vil du gjøre mer ut av det, er det fullt mulig!

Vår gode kollega Inger, for ekesmpel, hun strikker bordkortene!

Inger er en superduperstrikker. Hun kan strikke absolutt hva som helst – nå altså inkludert bordkort til festbordet!

Superkule dokker er det Inger strikker. Dokkene holder navnelappen og plasseres ved hver gjest sin plass.

Denne karen er klar til å holde en navnelapp.

Slik lager du Ingers borkortdokker:

Du trenger noen piperensere, garn, isoporkuler og vinkorker.

Kroppen lager du av piperensere; 1/3 klippes av og brukes til armer. Resten bøyes i to, stikk armdelen inn og vri til, slik at du får litt hals over.

Kjole: Legg opp 12 masker fordelt på strømpepinner, øk 3 masker ca. hver 4 omgang til du har 24 masker og kjolen måler ca 5,5-6 cm. Fell av.

Bruk oppleggstråden til å sy den fast til kroppen. Over skuldrene. Fest den andre.

Bukse: Legg opp 12 masker fordelt på strømpepinner. Øk 3 masker hver 3 omgang til du har 20 og arbeidet måler ca. 3 cm. Fordele maskene og strikk to ben. Strikk rundt til benet måler ca 5 cm. Bruk oppleggstråden til å sy buksen til kroppen .

Inger har brukt ferdig malte vattkuler til hode og garn til hår.

Hun hevder at dette ikke tar lang tid. – Du strikker flere slike på en time, mener superstrikkeren. Selv har hun strikket 40 bordkortdukker og er dermed klar for hvilken som helst fest, vil jeg tro.

Hvis du ikke rekker å strikke….

Festforberedelser kan være litt hektiske. Hvis du ikke rekker å strikke bordkortene, er det selvsagt mange andre koselige varianter du enkelt kan lage selv.

Kartong og dymo ble min løsning her forleden.

Enkelt og fint. Kartong og dymo er alt som trengs.

Hobbybutikker har kartong i mange farger og mønstre, og den gode kamle dymo-maskinen gjør susen med navnene.

Biler, båter og stein

En flat liten stein fra fjæra med navn skrvet på, en kvist med en navnelapp bundet rundt., en lekebil med navn på taket, en brettet papirbåt med navn på ripa, er andre måter å vise gjestene vei til riktig plass ved bordet.

Og trenger du inpirasjon til dine bordkort, gir et enkelt google-søk på «diy bordkort» (diy = do it yourself/gjør det selv) deg et utall gode ideer.

En liten Inger med lilla kjole, klar til å pynte bordet.

Mange fine, personlige måter å pynte bordet på – men ingen så koselige som Ingers strikkede bordkort, synes nå jeg.

Lykke til med ditt festbort! Send oss gjerne et bilde til handarbeiden@aftenbladet.no, eller legg det på Instagram, #håndarbeiden.

Anja

 

Flere festtips? Se her!

Brudetyll: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/09/brudetyll/

Hold sølvtøyet blankt: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/28/hold-solvtoyet-ditt-blankt/

Raske vertinnegaver: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/31/tre-flotte-vertinnegavene-du-syr-i-en-fei/

Smykker du trer selv: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/03/ta-en-strikk-og-tre-dem-pa/

Feststylede sko: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/12/17/sko-deg-til-fest/

Sy en pynteblomst: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/18/la-det-blomstre-og-sy-en-pynteblomst/

Serviettringer du lager selv: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/19/serviettringene-de-lager-du-selv/

Viewing all 101 articles
Browse latest View live