Quantcast
Channel: Håndarbeiden » Sying
Viewing all 101 articles
Browse latest View live

Gamle gardiner ble kjoler

$
0
0

Lykke har sydd seg kjole av et gardin fra 70-tallet. Hun fant gardinet på Fretex.

Jeg liker å sy om ting. Gi gamle greier en ny funksjon. Og er du først på det sporet, er det tonnevis av steder å få materialer fra. Gamle klær. Nye, rare klær, gamle duker, Fretex, allskens gjenbruksbutikker, og gamle loft.

Jeg er nok smittet av slekt og familie. Mor – som alltid sydde klærne våre, og som lærte meg å sy dukkeklær av stoffrester, og av tante Borgny, søster til far. Hun kjøpte alltid kjoler hun måtte sy om. Og hvis hun ikke sydde dem om, ga hun dem bort. Begge alternativ hadde samme forklaring:

«Eg har så vanskelige kropp.»

«Ta den du, Rasmine.» Så fikk tante Rasmine en ny kjole. Alternativt fikk kjolen ny fasong.  

Gamle gardiner kan for eksempel bli fine kjoler. Det gjelder bare å ha ideen klar, og så finne et bra mønster – dersom du ikke kan klippe kjoledelene på frihånd, da. Skal kjolen være innsvinget – og ha et spesielt snitt, eller «sitte» på kroppen, er det ofte lurt å sikre seg med et godt mønster. Husk uansett å ta skikkelige mål, og sammenlign ev med mønsteret du har.

Denne kjolen som Lykke har sydd, har et komplisert print som skal stemme i sømmer og overganger. Da ekstra viktig å være nøye når du legger mønsteret på stoffet. Dobbelsjekk alt før du klipper delene. Den store «rosetten»  på brystet, er plassert symetrisk, som hele kjolen – i alle fall i fronten og i ermene, er det. Den innfeldte linningen i livet er klippet ut fra en del av print-rapporten i stoffet. De prikkete stripene går igkjen i hele kjolen.

Den innfeldte linningen i livet er klippet ut fra en del av print-rapporten i stoffet. De prikkete stripene går igjen i hele kjolen.

Lykke valgte en oransje glidelås som passer godt til fargene i stoffet, men som likevel viser godt igjen.

 

Gardinstoffet er lagt under det svarte som er toppen. Jeg sydde de to stykkene sammen med en stikning utenpå, tre mm over kanten.

Jeg hadde en topp jeg ikke brukte, og et gardin fra Fretex. jeg kjøpte gardinet fordi leg likte så godt fargene og mønsteret. Både toppen og gardinet ble liggende lenge i en av omsyingshaugene mine. Til jeg en dag fant ut at det lå mange potensielle kjoler i disse haugene.

Stor motfold midt foran.Alle foldene er åpne helt ned.

Gardinet har store ruter, og stramme linjer, så jeg tenkte det passet godt å lage legg/store folder. Spørsmålet var bare hvor høyte oppe jeg skulle kutte toppen for å koble de to. Det var bare å prøve – og nåle – og prøve. Så klippet jeg. Men først sydde jeg til foldene i gardinet som skulle bli skjørtet i kjolen. Så var det bare å tilpasse de to delene.

Janne

Her er hele kjolen. Det er brede folder rundt i hele kjørtet.Midt foran laget jeg er bred motfold.

 

Sommerstemning med voksduk-vimpler

$
0
0

Vimpler i vinden er oppskrift på sommerfølelsen.

Vimpler er ikke bare festlig blikkfang for pølsekjosker og isvogner. De kan friske opp i din egen hage, rett og slett.
Det var reklamen for dagens innlegg på Håndarbeiden. Vimpler er å få kjøpt i mange butikker, ikke alle er så dyre heller, men nå er det nå en gang gøy å lage noe selv, det er jo det Håndarbeiden handler om.
Derfor tenkte jeg at også jeg ville lage mine egne vimpler.
 
Jeg kjenner folk som er mye mer tålmodig og fingernem enn meg, de kan sy de lekreste vimpellenker i patchwork-stil. Jeg er ikke der, dessverre. Men vimpler skal det bli likevel.
I voksduk, tenkte jeg. De blir ikke så slappe og triste hvis de blir hengende ute gjennom en regnværsskur, det kan jo skje.
 
Derfor fant jeg fram det jeg har av voksduk-rester, og kjøpte en halvmeter av et par farger til og gikk i gang.
 

Voksduk får du kjøpt i mange forskjellige farger og mønstre.

 
Interiørbutikker og kjeder som Kid og Princess har voksduk på rull. Det har også Stoff og Stil, for ekempel.
 
Jeg lagde en mal for vimpelen min ved å bruke et vanlig A4-ark og lage en trekant i arkest fulle lengde, men litt smalere enn arkets bredde. Prøv deg fram og finn den formen du vil ha på dine vimpler.
Så bruker jeg malen og klipper vimpler i voksduken. Hver vimpel lager du av to voksduk-trekanter. (Du vil jo ha print på begge sider av vimpelen din, så klart.)
 
Siden jeg er glad i å gjøre det enkelt og at ting går fort,  sydde jeg de to trekantene sammen med sikk-sakk rundt kanten, og lagde en løpegang (en kanal for å tre en tau gjennom) i toppen av vimpelen.
 

Sånn ble vimpelrekken min, sydd av fine voksduker.

 
Så kan du sy så mange vimpler du vil ha og tre de på en tau, jeg knyttet noen knuter for å holde de på sin rette plass langs tauen. Så kan du henge de opp i det treet vil – og sommeren kan  bare komme!
 
Anja
 
 

Hvis bunaden blir for kald på 17. mai

$
0
0

Det holder ikke med ullundertøy en stavangersyttendemai. Strikk deg lange sokker.

 17. mai på våre trakter kan være en avkjølende opplevelse. Den kan til og med bli for kald for bunadsfolk – til tross for svulmende mengder av ullbkrokadestakker og alt som hører til. I fjor ble den for våt i tillegg. Det måtte vedfyring til for å få igjen varmen.

Triksene med å ha ull innerst lærte vi da vi var unger. Ullundertrøyer med lange ermer under bunadskjorta. Ullstrømpebukser under stakken. Gå fort. Skjønt det hjelper lite når du går i 17. mai-tog og må gå bak de foran. Det hjelper enda mindre når du står langs veien i totre timer for å se på de som snart kommer. Konfirmasjoner er en helt annen historie. Da blir problemet stort sett motsatt – for varmt.

Nei, her må du ta landet og værforholdene på alvor. Du må på med tjukke sokker som rekker til knærne og vel så det. Og fingervanter. Kanskje ikke det som frister mest i mai, men du er i alle fall i stand til å holde den halvtrukne pølsa og pommes friten du kjøper i skolegården etter toget for å få i deg noe varmt.

Disse vantene er fra Kari Anne Pedersens "Bunad og folkedrakt". Slike vanter ble ofte brodert og pyntet med flossekant.

Dette er ikke  noe nytt triks. Gamle bunadsbøker viser fram mange varianter av både sokker og vanter. Det er fingervanter og fingervanter «uten fingre». Bildet over er fra Kari Anne Pedersens «Bunad og folkedrakt». Her (og i mange andre bøker, selvsagt) finner du mange eksempler på fine sokker og vanter. Fra gammelt av ble det ofte også laget praktiske pulsvanter.

 

Her er en rekonstruksjon av vadmelstrømper. De er originalt laget uten hel fot, men mer som en gamasje. Den gamle har de likevel sydd på en annen strømpe for å få hel fot. (Fra "Bunad og folkedrakt"

I forfjor var det nok frost. Vi gikk til mor som har sydd bunadene våre, både til døtre, svigersønnner og barnebarn, og sa hun måtte lage mer tilbehør. Det gjorde hun. Vi gikk for sokker – først. Så hun strikket opp svarte sokker i ull, og broderte på dem – slik at de fikk seg en bunadslook. Hun tenget broderimønsteret fritt etter den type broderier det var på bunadene. Eller bare et mønster vi syntes var fint – tilpasset de fargene som er brukt i våre egne bunader. F eks denne:

Broderiene på Lykkes sokker har mor tegnet med utgangspunkt i et eksisterende bunadsbroderi.

 Mor starter med å strikke sokkene ovenfra. Strømpene som er avbildet er lagt opp med 64 masker. Husk garnet må ikke være for tykt (mor har brukt Sisu). Altså, start med vrangborden, to rette og to vrange. Strikk 8-10cm lang vrangbord. Alt etter hvor lange strømpene skal være.

Så øker mor til 76 masker og  strikker hun helt rett nedover leggen – ingen øking, ingen felling – helt ned til ankelen. Så feller hun helt av. (Hun strikker på foten etter at hun har brodert). På denne måten er ded enklest å komme til med nål og garn på leggstykket hvor hun bruderer.

Selve broderiene starter hun med å tenge på papir – så tegner hun det over på sokkene med en tekstiltusj, stykke for stykke. Hun tenger ikke alt på på en gang – fordi tusjen  forsvinner litt etter hvert som hun syr. Tegner på en del, broderer den delen. Tegner på en ny del, og broderer den delen. Slik holder hun på helt til hun er ferdig med broderiet. Så rekker hun opp selve avfellingen (den ene omgangen), plukker opp disse maskene, feller til 54 masker, og strikker 3 cm med vrangbord igjen. Så strikker hun på selve foten.

Etter at broderiene på leggene er ferdige, feller mor til 54 masker, og strikker 3 cm vrangbord. Da sitter sokkene bedre. Så strikker hun foten.

Over broderiet på utsiden av leggen, har hun brodert inn navnet på den som eier strømpene.

På innsiden av strømpene har mor brodert inn "MORMOR". Ganske koselig… Så husker de hvem somhar strikket stasen – for evig og alltid.

Og over broderiet på utsiden av leggen, har hun brodert inn navnet på den som eier strømpene.

Bilde av gamle vadmelsokker. Merk at disse også er vide, slik de som de mor lager. Også fra "Bunad og folkedrakt". Det er ikke mange år siden ingen hadde tro på at slikt skulle tas i bruk igjen. Men der tok de nok feil.

Bunadsbutikkene er jo strenge på hva som hører til hva. Før i tiden strikket og sydde de det de syntes var fint, eller aller helst brukte de det garnet, møsteret og stoffet de hadde fått tak i, og dermed ble bunadene personlige og litt forskjellige. Kult.

«Håndplagg – til bunader og folkedrakter» av Heidi Fossnes har utrolig mange flotte mønster til vanter og pulsvarmere.

Disse vantene stammer originalt fra Suldal. Bildet er fra "Håndplagg…" Fine til andre ting enn bunad også.Disse er gamle, og stammer fra Agder. Også bilde fra "Håndplagg…" Se de flotte broderiere.

 

Sjekk de kule broderiene på disse gamle vantene fra Agder. Faksimile fra "Håndplagg…".

Du finner mange fine mønster til herrestrømper i egne strikkebøker. F eks tradisjonelle selbumønster osv.

Disse har mor strikket til svigersønnene sine. Det er et gammelt norsk trad-mønster. Fine til bunad, og fine til ski-nikkers.

 

Slik ser foten ut.

 

De var praktiske før og. Dette bildet er fra 1880. Far og datter. Fra "Bunad og folkedrakt".

Og starter du nå, klarer du i alle fall strømpene til denne 17. maien. Så kan du brodere til neste 17. mai. Oppskrift på hvordan å strikke en fot finner du lett på nettet. Eller i en strikkebok fra en garnbutikk.

Gidder du ikke, kan du få kjøpte deg sokker også. Disse er fra Nordaker (de har offwhite med fletter også):

Bunadsokker fra Nordaker.Disse er også fra Nordaker.

Disse er fra Husfliden:

Disse strømpene er fra Husfliden. De tilhører Øst Telemark-bunaden Gråtrøye.

 
Janne

Sy nytt putetrekk av gamle stoffer

$
0
0

 

 

 

Finn gamle stoffrester, bruk favorittsengtøy som er litt slitt, men som kanskje har noen hele, sterke deler et sted på trekket. Du kan også kjøpe ne stoffer. Disse buntene med stoffrester er kjøpt på Mormor og Mio (tidligere Harry Camping). Du kan finne lignenede ting på loppis, Fretex osv.

 

Finn gamle stoffrester, bruk favorittsengtøy som er litt slitt, men som kanskje har noen hele, sterke deler et sted på trekket. Du kan også kjøpe. Disse buntene med stoffrester er kjøpt på Mormor og Mio (tidligere Harry Camping). Du kan finne lignenede ting på loppis, Fretex osv. Eller du kan kjøpe helt nye stoffer om du ikke liker gamle.Smart gjenbruk av gamle stoffer og sengtøy.Har du et favorittsengtøy som har fått hull eller begynner å bli slitt? Eller kanskje du har fine bomullsstoffrester? Lag putetrekk av dem. Før du starter å sy, er det lurt å vaske stoffet om det er brukt. Husk at det bør være bomullstoff.Klipp to stoffstykker. Det ene må være 10-15 cm lengre enn det andre.
Den vanligste putestørrelse er 50 x 70 cm.

Brett dobbel fall (innover mot vrangen) og sy kortsiden på det minste stoffstykket. Sikksakk kortsiden på det lange stoffstykket.

 
 
Legg rettside mot rettside, og brett enden av det lengste stykket over det korteste. Sy sammen i sidene og den andre kortsiden.

Rettside mot rettside, brett den lange enden over det korte stoffstykket i den enden du har laget dobbel fall. Sy sammen i langsidene og den siste kortsiden. Sikksakk utenfor sømmen. Men ikke i den enden åpningen er:)

 Vips så er putetrekket ferdig sydd. Vreng det og stryk det – så blir det ekstra fint.

Det er viktig at du legger nok ekstra stoff til på det stoffstykket som er lengst. Ellers er det ikke nok stoff til å legge seg over puten som skal være inni.

 Ferdig strøket og klar til bruk:

Ferdig. Hele stasen tok bare noen minutter.

 
Det er lurt å velge bomullstoff – spesielt om du skal bruke putene i senga.

Nostalgiske stoffer, rester fra 70-tallet, eller bare noen nye bomullstoffer du liker. Det tar deg 15 minutt, så har du et nytt putetrekk.

 Janne

 

Sy cape til bunaden på en kveld

$
0
0

Båndet på kragen på capen er fra Grønland. Men du kan fint sy en cape til 17. mai uten å reise dit.

Jeg kan ikke huske sist jeg var for varm på 17. mai. Merkelig nok, siden jeg sjelden bærer mer ullstoff på kroppen.

De fleste bunader har et ytterplagg som hører til. Heldigvis har jeg en cape til trønderbunaden min, kjøpt på Husfliden i Trondheim og helt i tråd med alle bunadsregler. Men som alt annet innen bunad, er jakker, sjal og caper dyre greier. Derfor kan det vært fint å med noe vi kan lage selv.

 Boblejakke og bunad – helst ikke!

Datteren min Ella er fornøyd med at hun har arvet rondastakkene jeg selv brukte som liten jente, men det har aldri vært noe passende ytterplagg til de små bunadene i min familie. Og det er litt trist å måtte gå med boblejakke over bunaden. Derfor tenkte jeg at jeg kunne sy en cape til henne før fjorårets 17. mai.

Jeg kjøpte et fint svart ullstoff, som var akkurat passe mykt. Det fant jeg på Studio Fèline, en liten butikk på Sølvberget i Stavanger som syr klær – og har stoff, fine bånd, kapper og og mye annet som kan være fint å pynte med. Bånd kan du også få tak i på Hufliden eller andre butikker med stoff og sytilbehør. Passer rødt, grønt, grått, blått eller gult stoff bedre til din bunad, kan du velge det til din cape.

Slik ble capen jeg sydde. Du kan lage din variant.

Denne rekker du å sy på en kveld

Jeg hadde altså en liten meter av det svarte ullstoffet, litt fint bånd, blant annet fra en  god syvenninne som hadde vært på Grønland og kjøpt med seg tradisjonelle fargerike vevde bånd, fint beslektet med norsk bunadstradisjon, synes jeg. Så satte jeg i gang.

Alt det fantastiske håndarbeidet på en bunad krever tid og tålmodighet, men denne capen kan du sy på en kveld.

Slik gjorde jeg det:

Mål hvor lang cape du vil ha. Klipp stoffet i riktig lengde. Jeg brukte hele stoffets bredde, men er ditt stoff for bredt, klipper du det til slik at utgangspunktet ditt er et rektangel.

Lag legg der du vil halsen skal være, slik jeg gjorde, eller sy en rynkesøm. Det gjør du enkelt ved å sy en søm med lange, rette sting på symaskinen. Husk at du ikke må feste tråden i endene. Dra så forsiktig i den ene tråden (enten overtråd eller undertråd) slik at stoffet rynker seg. Pass på at du ikke drar for hardt, kjedelig nemlig hvis tråden ryker. Du kan også sy for hånd og stramme på den måten. Rynkt sammen, eller lag legg, hvis du synes det blir finere.

Når du har snurpet eller brettet sammen så mye at stoffet er smalt nok til at det rekker rundt halsen, kan du sy over rynkene eller leggene for å unngå at de sklir ut igjen.

Så sydde jeg på båndene både langs åpningen og duskebåndet langs kanten nede.

 

Fløyelsbånd og duskebånd, fint må det være til bunaden.

Når jeg skulle lage kragen, med det fine grønlandske båndet (eller et hvilket som helst annet fint bånd eller stoff du måtte ha) måtte jeg konsentrere meg litt mer.

Jeg målte hvor lang kragen skulle være, vrangsydde den fra retten og sydde den på for hånd på vrangen.

En krok  er fin som lukking av kragen, og det er alt som trengs for å holde cepen sammen.

Så nå er sjansen større for at min Ella, og kanskje du og, kan komme gjennom 17. mai-toget uten å fryse. Hurra for det!

Har du ideer til ytterplagg som er fine sammen med bunaden, hører jeg gjerne fra deg, så kan vi vise de fram her. Send en mail med bilder til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Hei igjen! Torunn Fjelde Hansen har tatt kontakt med Håndarbeiden og tipser oss om at en slik cape kan være god å ha i andre anledninger også. For eksempel hvis du er på speiderleir. Da kan en ullcape varme godt ved leirbålet om kvelden. Og i tillegg er den fin å feste merker på, mener Torunn. Smart, synes jeg, å hekte ullpleddet fast rundt halsen. Det er jo tusenvis av speidere på vei til landsleir i Hafrsfjord i sommer, så dette kan ta helt av!

 

 

Oppgrader bunaden: Min rogalandsbunad fikk ny fasong

$
0
0

Til venstre faksimile av Nordakers bunad – slik den skal være. (Denne har Frafjord-mønster). De tre andre er min iforskjellige utgaver. Med rød silkeskjorte, rød silkeskjorte og brodert flygelsjal, og med rumensk bondeskjorte med samme silkesjal.

Over 70 prosent av norske kvinner har ifølge norskflid.no bunad. Kanskje det gjelder for Rogaland også. Jeg tviler imidlertid på at 70 prosent av rogalandskvinnene er fine i bunadene sine. Jeg var for eksempel ikke fin i min. 17.mai er en stasdag. Det er vel den dagen i året vi treffer flest folk – både av den typen vi kjenner og den dypen vi halvkjenner. De fleste planlegger hva de skal ha på seg denne dagen. Ganske kjekt å være litt fin, liksom. Jeg liker bunader. Jeg var som sagt ikke fin i min – en blå rogalandsbunad med Bjerkreim-broderier. Både Bjerkreim (under tvil) og Jelsa kunne gå an sånn slektsmessig. Men jeg liker bedre bunader fra Telemark og Hallingdal. Eneste problemet er at jeg ikke har spesielt stor tilknytning til disse traktene. Lenge lekte jeg med tanken på å skaffe meg en av disse likevel.  De er tross alt norske bunader, og de har så fin fasong. Hvorfor skulle jeg, den dagen i året  jeg treffer flest folk - og alle skal være litt fine, kle på meg den fasongen jeg kler dårligst av alle fasonger?

Hm. Bunaden min er ganske fin i seg selv, selv om jeg egentlig synes den er litt lite frodig, liksom. Litt tørr. Vi er kanskje litt tørre her, da, siden noen som en gang har bestemt over bunadene har ment disse draktene kledde folket her omkring.  Men det er som sagt fasongen som er problemet. Hadde de aldri sett en middels vestlending, de som bestemte seg for å være ledende på bunad?

Bunaden min ropte på en ny fasong. Men alle rogalandsbunader har samme fasong, så jeg var like langt. Det var bare å klippe fra hverandre vest og skjørt og tenke nytt. Inspirert av at nye bunadseksperter sier det er mer bunadsliv enn mellom permene på Hulda Garborg og de sine bunadsbibler, og bunadene fra Hallingdal og Telemark, gikk jeg for høyt liv. En strålende fasong. Litt sånn babydoll møter folklorete empiredrakt og bunad. Vidde i skørtet, som da blir litt kortere, og kort, stramt liv. Mor fikk jobben. Det er hun som har sydd bunaden, og hun likte ganske godt ideen om at jeg skulle trives i den. Hun var heldigvis også på lag når det gjaldt denne helligbrødehandlingen. Man kødder egentlig ikke med bunader. Mange vil nok til og med si det ikke lenger er en bunad, men en folkedrakt. Fint. Jeg liker folkedrakter og. Min hadde nå fått mye kortere vest, var kuttet rett under brystet, og stakken måtte heises oppover, og dermed ble den mye kortere enn den opprinnelig var. Men det var bare finere. Den måtte også rynkes på nytt. En god del arbeid, altså. Men mor mi kan.

Nå hadde bunaden fått ny fasong. Den var  blitt fin til meg – men fortsatt litt tam.

Jeg liker bulgarske, rumenske og russiske folkedrakter med fargerike broderier på skjorter og stakk. Med brokete søljer og brokete folklore. Folklore er bra. Jeg ville ha en brodert skjorte med litt smell i. Men slikt får du ikke verken på Nordaker eller Husfliden – uten det hører til bunaden. Ebay.com, derimot. Der selger hele verden saker og ting uten spørsmål og blygsel. Der var det et utall av folklorebluser, vester, hodeplagg, stakker og sjal. Det endte opp med at jeg fikk meg en brodert rumensk skjorte med kollossalt vide ermer, og fine broderier. Jeg er fortsatt på jakt ette en skjorte med enda mer farger og greier på. Men inntil videre duger den godt den jeg har. Dessuten har jeg en rød silkeskjorte jeg også har brukt. Og en svart. Veldig fint med de og. Kanskje er den røde favoritten.

Den rumenske bondeskjorten har veldig vide ermer. De kan nok også snøres sammen.

 

Bondeskjorta inni bunaden. Mor had laget et langt kjede med mynt og gullskåler, inspirert av de som hører til f eks Hardanger-bunader.

Slik ser det ut med den røde silkeskjorten. Jeg har også et gammelt arvesmykke jeg bruker sammen med den røde skjorten.

Og slik ser hele bunadstasen ut med rød silkeskjorte:

Bunaden med rød silkesjorte. Jeg har stor respekt for det tradisjonelle håndarbeidet, og jeg har beholdt alle broderiene på den gamle bunaden min. Men jeg har fått klippet av vesten og heist skjørtet tilsvarende oppover.

 

Det originale Nordaker-sjalet er byttet ut med et vakkert brodert flygelsjal (slike som skal ligge oppå flygel for å beskytte og pynte), kjøpt på Ebay.

 

 

Ny bringe. Søljene er byttet ut med andre søljeaktige ting. De gamle som hører til rogalandsbunaden ligger fint i esken så lenge. Egentlig er jeg på jakt etter envakker gammel sølge med fargerike stener og store bladskåler.

Jeg trengte et fargerikt sjal også. På ebay igjen. Der var det vakkert broderte flygeltepper i silke. Sykt fine. De duger nå som bunadsjal. Jeg er svært godt fornøyd i min omsydde, oppgraderte rogalandsbunader med høyt liv og hakket  kortere skjørt enn vanlig.

 

Fullt rigget med rumensk bondeskjorte, flygelsjal, røde sokker og perfekte sko, synes jeg.

Nå ser jeg ut som en slags østeuropeisk budeie - fortsatt med stakken i Rogaland. Til neste år skal jeg veve noe beltegreier, tror jeg. Og se nærmere på passende hodeplagg.

 

Den nye bunaden min – med rød silkeskjorte og flygelsjal. Og verdens beste "bunadsko".

Hva mener du? Er det greit å redesigne bunader?

Janne

Tøyposer til sokker, truser – og nå også bunadsskjorten

$
0
0

En liten tøypose til smykker og hårstrikk, en stor til sokker og undertøy.

Tøyposer er litt sånn gammeldags og koselig, synes jeg. Og utrolig praktisk!

Når du skal pakke kofferten og dra på tur, legger du da undertøy og sokker i det store rommet sammen med bukser og gensere? Finner du sokkene igjen, eller forviller de seg inn mellom de store plaggene? Ikke akkurat blant verdens aller største problemer dette, jeg innser det, men løsningen er veldig lur og lett.

Sy en sokkepose, en trusepose og kanskje til og med en egen pose til den dyrebare bunadskjorten.

Tøyposer for kan sys i allverdens stoffer, fasonger og mønstre. Har du et fint lite stoffstykke, kan du i en fei sy en praktisk pose til å samle småtøy i – uunnværlig på tur, smart også til andre formål. Litt større poser til sko, litt mindre til smykker.

Denne lyseblå posen har jeg sydd av en fin brodert, gammel brikke.

Poser og gaveposer

Størrelsen bestemmer du selv, men jeg synes et A4 ark, er et godt utgangspunkt for en passe stor tøypose.

Klipp ut to like store deler, sy sammen rundt tre kanter. Sikk sakk rundt på vrangen, hvis stoffet kan rakne. Sy så en løpegang i åpningen. Det gjør du ved å brette stoffkanten litt ekstra mye ned. Sy først en søm i kanten, deretter en søm til caira en cm lenger opp. Her må du la det være igjen en liten åpning slik at du kan tre en snor eller strikk gjennom. Det er smart å feste snoren i en litt stor sikkerhetsnål. Nålen fører du inn inn i løpegangen og ved å føre sikkerhetsnålen gjennom løpegangen drar du snoren gjennom løpegangen. Når du er kommet helt rundt, drar du snoren eller strikken ut gjennom hullet og lager knytter endene sammen.

Snoren kan du style med det du måtte finne; anorakksnorstoppere, knapper, knuter og perler, for eksempel. Posen åpnes og lukkes ved å stramme eller løsne snoren.

Truseposer kan være fine smågaver til en turvenninne eller turkamerat, eller du kan flotte deg og sy en lekker tøypose i steden for innpakningspapir på en liten gave.

Hvit tøypose med pyntesting og monogram til bunadskjortene.

Fjongt for finskjorten

Her om dagen skulle jeg sjekke bunadsutstyret før 17. mai. Der fant jeg plutselig noen hvite putetrekk jeg hadde lagt bunadskjortene inni da jeg ryddet vekk bunaden i fjor. De har funket som beskyttelse for skjortene de, men jeg synes de flotte skjortene fortjener sin egen pose.

I soffhaugen fant jeg litt hvitt lerret. Det brettet jeg til en slags konvulutt-pose med en enkel brett-over-lukking. Siden skjortene er av hvit lin, tar jeg ikke sjansen på noen fargerike pose-stoffer her. Men jeg testet ut en av symaskinens enkel dekorsømmer rundt kanten – og så lot jeg meg inspirerer til et lite monogram. Fin skjorte må ha fin oppbevaringspose!

Har du noen gode vaske- og stryketips for bunadsskorter før konfirmasjoner og 17. mai, forresten?

 

Hageputer av gamle filleryer

$
0
0

En gammel fillerye er blitt to flotte uteputer.

Jeg visste ikke hvor trendy denne ideen var før jeg så en fillerye-pute på Bolia. Eller kanskje ikke min idé er så orginal. Uansett, jeg synes det er stas at en gammel fillerye som ikke var i bruk nå er blitt til to fine hageputer.
Jeg var litt spent på hvordan det skulle gå å begynne å klippe i filleryen. Den er jo vevd og renningen og vevingen egner seg egentlig dårlig til å klippes i. Men med kraftig sikk sakk før og etter klipping av oppmålt lengde fillerye, gikk det bra.
 
Virkelig veldig lett og veldig kjekt prosjekt dette!
 
Bredden på filleryen passet perfekt bredden på de rektangulære putene (jeg fant noen hodeputer som er alt for høye for det formålet). Det var bare å sy ryen sammen. Den siste sømmen, i åpningen, sydde jeg for hånd til slutt.
 

Proff filleryepute, med et vanlig stoff på baksiden.

 
Den proft sydde filleryeputen hadde et stødig stoff på baksiden. Det kan være en god idé hvis du ikke har ubegrenset tilgang på filleryer og har lyst å sikre deg flere puter av samme slag. Dessuten er det trolig mer solid enn min variant med fillerye hele veien rundt putene.
 
 Min fillerye var lang, så jeg skal få mer ut av den. Men det prosjektet er ikke helt i havn ennå, så det må jeg komme tilbake til.
 
Anja
 
 
 

Nå skal det være hodeplagg til bunaden

$
0
0

Grav fram gamle tradisjonsrike stoltheter, og sett dem på hodet. Nå skal det være hodeplagg til bunaden. Og da holder det ikke at bunadsluene blir liggende på hattehylla.

Datter mi,Lykke, skulle ha bunad, og mor mi, Ingbjørg, skulle sy. På underlig vis kom hun over noen vakre, gamle mønstre på et slags tillegg til bunadslua, pannelin, eller bobinett eller blondesnipp som det også kalles. Hun fant dem hos Nordaker bunader. De hadde ikke disse modellene utstilt, de mente da at «ingen ville ha dem». Men det ville Lykke.  

Det gikk verken an å få kjøpt disse pannelinene, eller få sydd dem. Så mor måtte sy selv. Stoff og mønster fikk hun kjøpe. Her ser du hvordan det lages – det følger arbeidsbeskrivelse med mønsteret:

Pannelin med lokalt opphav. Dette er fra Jæren. Her er det mer tekst.Det kan være lurt å begynne med å brodere "rammene" først.

 

Pannelin-mønster fra Lysefjorden.

 

Slik ser stoffstykket og mønsteret (ligger under) ut.

 

I gang med pannelinet. Du får bra beskrivelse på hvordan du skal brodere/sy dsammen med mønsteret.

 

Her ser du tydeligere mønsteret som ligger under. Nå skal du brodere "oppå" tegningene. Du likson "trer" nål og tråd gjennom nettingen i stoffet.

 

Slik ser Lykkes pannelin ut fra siden.

 
Det finnes mange flotte hodeplagg til bunader og festdrakter. Det finnes også mange fine måte å fikse/integrere håreet i slike:
 
Hodeplagg anno 1030
På Youtube fant jeg en video med filmopptak fra 1930-tallet om pannelin, hovudkluter og håroppbinding.
Se den – det er veldig stilig – og mye arbeid: 
 

 

Klar for en filmsnutt til? Litt hodepynt, litt foreberedelse og et brudepar:
 

 

 
Flere hodeplagg til inspirasjon
Her er et knippe hodeplagg til bunaderog festdrakter – fra Husfliden og Nordaker.
 

Brudebunad fra Hallingdal – og altså en brudekrone på hodet. Faksimile fra norsflid.no

 
 

Konebunad fra Voss. Kul vri på hodeplagget. Faksimile fra norskflid.no.

 
 

Bunad fra Vest-Agder (med plissestakk). Et slags hvitt tørkle med et stivt underlag som holder stasen oppe. Faksimile fra norskflid.no.

 

Rogalandsbunad fra Nordaker. Her er en enkel bunadslue – denne uten pannelin. Selv synes jeg lua blir utrolig mye kulere og staselig med pannelinet på. Faksimile fra nordaker.no.

 
 

Kul raudtrøyebunad fra Øst-Telemark. Jeg liker godt de mer folkloreaktige bunadene. Merk alle fargene, de vevde båndene og duskene. Synes også det er utrolig stilig med de fargerike broderiene på kvinnens skjorte. Faksimile fra norskflid.no.

 

Kjempefin rekonstruert Vest-Agder-drakt. Faksimile fra norskflid.no.

 

Nordakers festbunad fra Østerdalen har et russeluelignende hodeplagg. Faksimile fra nordaker.no.

 
 

Enkel, blå jakke og bunadslue som tilhører Grafferbunad. Fakismile fra norskflid.no.

 
 

Heimeknipla kniplingskant

$
0
0

Det er mai, og Håndarbeiden har selvsagt tatt for seg bunad. Vi har allerede hatt fire bunadsinnlegg (se lenker neders i bloggen), og her viser Aftenbladets kulturredaktør, Solveig Grødem Sandelson, oss hvordan hun laget knipinger til bunadslua si, da hun var 17:

Heimeknipla kniplingar

«Eg har knipla blondekanten på denne (bildet over) sjølv. Det syns eg er ganske rart.

Nå kan det jo vera at dette er ein ganske vanleg ting å gjera i oppegåande handarbeidsmiljø, men slike miljø er nok ikkje eg ein del av sånn i det store og heile.  Difor, eller kanskje fordi det faktisk ikkje er så vanleg, veit eg bare om ei til som har ein sånn eigenknipla blondekant. Det er Oddveig, som eg lærte meg dette saman med, den gongen vi var 17 år, og ikkje bare gjekk i 4H, men til og med valde å bruka vinter og vår på å læra oss å laga kniplingar, ein gong på det eigentleg glade åtti-talet.

Knipslingspute – for ungdom og for eldre.

Du treng ei pute til å knipla på (se over).

Rull med mønsterlapp og knipling.

Midt på denne, er det ein rull. Rundt den festar du mønsterpappen, som du alt har teikna opp eit mønster på, og prikka holer i med ei prikkenål der du seinare skal stikka knappenåler etterkvart som du kniplar deg bort til holene langs strekane du har teikna, kniplar deg rundt knappenåla, vidare og vekk. Til det neste holet, der den neste knappenåla skal stå, o bli knipla rundt. Slik driv du på, med halvslag og dobbeltslag og slag eg nok ikkje hugsar namnet på lenger.

Kniplepinnar i tre.

Til dette treng du også ein bråte med kniplepinnar i tre. Kor du får tak i sånne, veit eg like lite om som kor du får tak i puta. Kniplepinnane høyrer saman i par, to og to av dei deler same tråden, sterk bomullstråd, som du, også før du får begynt med sjølve kniplinga, har spolt på pinnepara med eit hendig lite spoleapparat. Det hadde handsveiv, hugsar eg. (Det er omtrent her eg lurer på kva slags 17-åringar vi var, Oddveig og eg, og om eg eigentleg bør fortelja at vi dreiv med dette, spoling og prikking og mønsterteikning, alt for å kunna knipla våre eigne små blondekantar, eller rettare sagt, ein liten blondekant, til eit fint lite lommaplagg, og ei litt breidare blonde, eit mellomverk, for eksempel til eit putevar.)

Når alle pinnepara var ferdigspolte, hang vi dei over kvar si knappenål i enden av mønsterarket på rullen, og så var vi i gang. Med eit par kniplepinnar i kvar hand om gongen.

Det enklaste var snoing, då legg du bare høgre pinnen over den venstre – eller motsatt. Men det kan du jo ikkje driva med i det uendelege, blir ikkje rare blondegreia av slikt. Eit halvslag bestod av snoing, der du heiv den eine pinnen over den neste, la oss seia mot høgre, for så å kryssa, det vil seia leggja dei to høgrepinnane denne nå låg mellom, over mot venstre. Eit dobbeltslag? Snoing, kryssing, snoing, kryssing.

C-moment?

Og sånn gjekk nå dagane. Av dei ulike slaga fekk ein ulike mønster. Så gjaldt det å dra akkurat passe til i alle desse trådane, så det blei fint og jamnt. Skeive, skrukkete blonder er ikkje fint. Ikkje i det heile tatt. ”Mandelen” var c-momentet vårt, det aller vanskelegaste vi laga. Den vridde seg, drog seg mot den eine sida, eller fekk ikkje noko tett og fin vevd kjerne.

 Hos Malmfrid

Det var hos Malmfrid Fjermestad på Kvernaland vi dreiv med dette. Ho var tolmodig, gammal og klok. Veldig flink med handarbeid og veldig begeistra for kniplingskunsten. Dessutan var ho aldri nysgjerrig på noko som helst anna enn korleis det gjekk med kniplinga vår. Det likte eg henne for, hugsar eg.

Den store svenneprøva ho sette oss til, etter at vi med sveitte fingrar og mykje strev hadde fått dei små blondegreiene, med mandel og det heile, til å bli mindre skeive og skrukkete, var å laga vår eigen blondekant til lua på vår eigen bunad. Denvi hadde fått til konfirmasjone eitt par år tidlegare. Det tok tid. Lang tid. Eit band blir ikkje veldig fort langt av at du kryssar tynne bomullstrådar fram og tilbake.

Men vi blei ferdige. Sidan har vi aldri knipla, noko av oss. Det er 27 år sidan. Men vi har i alle fall heimeknipla, sjølvknipla blondekant på bunadsluene våre. Det er vel kanskje noko alle burde ha?»

 Her er flere bunadsblogger:

Sy en cape på en kveld: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/21/sy-cape-til-bunaden-pa-en-kveld/

Nå skal det være hodeplagg til bunaden: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/05/na-skal-det-vaere-hodeplagg-til-bunaden/

Oppgrader bunaden! http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/26/oppgrader-bunaden-min-rogalandsbunad-fikk-ny-fasong/

Når bunaden er for kald på 17. mai: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/13/hvis-bunaden-blir-for-kald-pa-17-mai/

La det blomstre og sy en pynteblomst

$
0
0

En blomst på jakkeslaget, gjør hele stasen.

Av og til er det ikke så mye som skal til for å løfte et antrekk fra det helt vanlige til det superkule. En overdimensjonert blomst på jakkeslaget eller genseren for eksempel, kan gjøre hele forskjellen.
 
Her er tre eksemplarer, men bare den rosa til høyre kan jeg ta æren for. Den grønne og den helt rosa er kjøp. Den ene satt egentlig fast på en hårstrikk, men jeg plukket den av og sydde heller en slik brosjenål som kan festes og lukkes. 
 
Selvgjort er gøyest
 
Men jeg er mest fornøyd med den selvgjorte, selvfølgelig. Den er aller gøyest. Men jeg skal ikke påstå at jeg har funnet på ideen helt av meg selv, heller. Den er inspirert av en blomst på en venninnes jakkeslag – den hadde hun kjøpt eller fått i gave.
 
Slik gjorde jeg det:
 
Jeg fant et stoff med blomstertrykk på og klippet ut den fineste blomsten. Den er ca. 10 cm i diameter.
Så stappet jeg vatt inni midten og sydde rundt den blå sirkelen.
Deretter sydde og stappet jeg vatt inn i kronbladene.
Til slutt dekorerte jeg litt ekstra med gulltråd, for hånd og sydde på nålen på baksiden slik at jeg kan feste den på genseren – en regnværsdag, for eksempel.
 
Bare prøve!
 
Vatt, dekorstråd i gull eller sølv og en brosjenål til å sy fast, får du kjøpt i en sytilbehør- eller hobbybutikk.
Dette er et veldig lite og koselig prosjekt, så det er bare å prøve seg fram med ulike stoffer, mønstere, former og fasonger.
 
Og jeg kan love at du får oppmerksomhet på jobben eller på festen hvis du stiller med en diger blomst på blusen!
 
Anja
 

Blomster på blomster, blir kanskje litt mye for mange. Fint, synes jeg!

Sy hva du vil med bilde på

$
0
0

 

Denne strenge uglen skal jeg sy noe fint av. Vet ikke helt hva, men det er lett å tenke på en pute…

Du kan selvsagt kjøpe kjempefine (og kjempedyre) puter og andre saker og ting med fotoprint. Dyr- og naturmotiver har vært populære en stund nå etter at de dukket opp hos de mest trendy interiørmerkene for et par år siden.

Seinere har mer rimelige butikker og kjeder også kastet seg på fotoprint-trenden. Og nå følger jeg etter.

For nå kan du få kjøpt stoff som ser ut som flotte fotografier, og da kan du sy akkurat hva du vil. Jeg kom over disse på Stoff & Stil. Der har de både ugler, svaner, reinsdyr, øyenstikker, steiner og mange flere motiver. Disse bildene er trykt på tynt bomullsstoff og måler 64 x 73 cm.

Dette reinsdyret har fått plass i sofaen på en herlig fjellhytte.

Det er bare fantasien som setter grenser, som det heter, for hva du kan lage av stoffene med fotoprint. Jeg så en dame i butikken som hadde sydd seg en genser av ett av stoffene, en annen venninne har brukt ett til et gardin i et lite vindu og selv har jeg sydd en veske til en venninne som er så begeistret for øynestikkere – med øyenstikkermotiv, selvsagt.

En enkel veske, eller nett, med en øyenstikker på.

Nettet fikk fôr og hanker av et litt kraftigere linstoff, får å tåle litt mer. Og det har allerede vært på bytur!
Har du noe du vil vise fram på Håndarbeiden, vil vi gjerne høre fra deg! Send en mail til handarbeiden@aftenbladet.no
Anja

Tøffe skinnputer. Gjett hva de var før!

$
0
0

 

Gjett hva disse flotte skinnputene var i sitt forrige liv?

Puter av skinn er lekkert, men mykt, solid, eksklusivt, brunt skinn finner du ikke hvor som helst uten at det koster skjorta. Derfor noen gode tips er. Det synes nå i alle fall jeg.
 
Jeg fant…
 
Fretex er som kjent et skattkammer for så mangt. Jeg fant en myk skinnjakke, i en nydelig farge. Jakken var for så vidt ikke noe kupp. En blazer-variant av en herrejakke, men for den 50-lappen jeg ga for jakken,  fikk jeg masse flott semsket skinn.
 
Det er jo noe med de riktig gamle jakkene fra Fretex. Det kjennes ofte greit å vaske dem før du tar dem i bruk eller gjør noe mer med dem. Og det gjorde jeg med herrejakken; jeg heiv den i vaskemaskinen på lav temperatur og uten sentrifugering. Det kjentes litt riski, men det gikk faktisk knallbra. (Vil du vaske skinn i maskinen, må du gjerne prøve, men det er på eget ansvar, må jeg legge til).
 
Da skinnet var tørt, klippet jeg av det lurvete fôret, ermene og den litt merkelige kragen. Ryggen var et stort, flott stykke, med flotte sømmer. Jeg fant plass til å sy en rektangulær pute. Den er blitt en sofafavoritt her hjemme.
 

Klipp i vei og sy en pute av en gammel…skinnbukse.

Elisabeth fant mer…

Min gode venn Elisabeth kom over enda mer skinn enn meg. Det var hjemme hos faren hennes denne skatten dukket opp. En bukse av det lekreste mørkebrune, myke skinnet. Buksen var nok superhot på 1980-tallet. Tøffere kunne det knapt bli, men det var lenge siden Elisabeths pappa spradet rundt i skinnbuksen nå.
Så klippet hun buksen fra hverandre, fant store fine flater og sydde de sammen til en stor luksus-pute-drøm.
 
Skinn er enkelt og stas å jobbe med. Ingenting som rakner, ingen sikk-sakk nødvendig. Bare klipp og sy. Men husk sterk tråd, skinn-nål i maskinen din- og sneglefart der det er mer enn to lag.
 
Har du lagd noe stilig i skinn viser vi det gjerne fram her på Håndarbeiden. Send et bilde og noen ord til handarbeiden@aftenbladet.no
 
Anja

Sy og farg silkekjole selv

$
0
0

Dette skulle bli en sommerlig silkekjole. Noen ganger er det vanskelig å finne det stoffet du vil ha. Farg det selv – og sy deg en kjole ingen andre har lik.

Jeg startet med offwhite silke.

Jeg kjøpte offwhite silkestoff på Stoff og stil. Men jeg ville ikke ha kjolen hvit.

Jeg fant ut jeg ville sy kjolen, som var til Lykke, ferdig først - og så farge den. Vi hadde en ide om at vi ville gradere fargen – i forhold til fasongen på kjolen. Derfor var det lurt å lage den helt ferdig før fargingen.

Tidligere har jeg sydd et par kjoler i den fasongen Lykke ville ha, så  jeg gikk i gang. Har ikke noe mønster, men klippet to litt mer rektangulære enn kvadratiske stykker som skal bli kropp. Og like dan for ermer.

Slik (denne kjolen er ganske fleksibel i størrelsen, men funkerbåde  i  M/L/XL – og det er svært enkelt å lage den både mindre – og større:

En slags skisse til kjolekroppen. Med mål – UTEN sømrom. Enkelt å justere opp og ned i str.

Ermer:

Målene til ermene. Legg til ekstra lengde om du vil ha ermen helt lange.

Halsringningen er veldig enkel. Jeg klippet til en slags båthals som er 34 cm vid (på både for- og bakstykket). Jeg laget kjolen lik foran og bak. Du kan selvsagt lage vringningen både videre og smalere. Pass bare på at du får hodet igjennom.
 
Så klippet jeg et legg som jeg sydde på slik at det ble fint hold i halsvringningen (legg rette mot rette når du syr sammen). Dersom dette er vanskelig å forstå, finner du helt sikkert et mønster som ligner. 
 
Jeg sydde kjolen som sagt helt ferdig, og startet så på fargingen. Jeg bruket Dylon farge, og selve fargen het Flamingo. Først farget jeg hele kjolen. Da hadde jeg bare litt fargepulver i vannet – og rørte til med salt (se framgrangsmåte på pakken). Jeg ville at kjolen skulle være lett rosa som base – og måtte ha litt mer fargepulver i enn jeg først startet med for å få den rette nyansen. Men pass på å ikke ha kjolen nedi vannet mens du tilsetter mer fargepuvler. Da får den ikke jevn farge.
 
Da jeg var fornøyd med fargen, startet jeg med den nederste delen – der hvor selve graderingen er. Da måtte jeg ha i mer fargepulver, og bare den delen av kjolen som skulle ha mer farge måtte selvsagt nedi fargeblandingen. Det er veldig viktig og gjøre jobbe med dette i en vask, badekar eller stort kar - slik at du har kontroll med hvor mye som får farger og hvor mye farge den skal trekke.
 
Slik gjorde jeg tre ganger, altså tilsatte mer fargepulver, for å få kjolen sterkt rosa nederst. Jeg jobbet godt med stoffet som var nedi fargeblandingenm slik at det ble jevn og fin overgang.
 
Her er graderingen:

Her er graderingen. Det er viktig å ha kontroll over denne delen av prosessen – så det blir jevnt og fint.

 
Ferdig farget og til tørk:

Ferdig farget – henger til tørk i hagen.

 

Så var det bare å stryke kjolen. Under ser du detaljer.

Jeg festet legget i halsen med enkle tråklesting slik at kjolestoffet skulle beholde mest mulig av den "flytende" følelsen.

 

Og samme på ermene:

Ermene er lagt opp med enkle tråklesting.

 Og her er den ferdig:

Slik ble kjolen.

 

Skaff deg en syforening som faktisk syr!

$
0
0

Pakket og klar for syforeningen som syr.

Jeg er så heldig å ha en syforening som faktisk syr. Det er det jeg vil slå et slag for her!

Mitt inntrykk er at nesten alle damer hadde syforeninger som strikket og sydde før i verden. Det var kanskje en nødvendig unnskyldning for sosial omgang, den eneste måten travle husmødre kunne møte vennninnene sine på –  med samvittigheten i behold. Min svigermor har, for eksempel, gått i den samme syforeningen i mer enn 50 år! De møtes fortsatt, men syr ikke lenger.

Sy som vinden

Men det gjør vi så det koster etter i Syforeningen sy som vinden. Det var Line som dro i gang, hun syntes vi burde møtes for å sy og inviterte Trine og meg med. Seinere har Elisabeth også sluppen inn. Flere har prøvd å skrape på døren, men her er vi faktisk litt strenge. Vi må ikke bli for mange, ikke fordi vi ønsker å ekskludere noen, men jo flere man er, jo vanskeligere er det å finne dager som passer for alle.

Vi må heller oppfordre til nyetableringer av syforeninger som syr. Det er et supert konsept!

Fire symaskiner på spisebordet.

Fire symaskiner på samme bord

Syforeningen Sy som vinden driver lite med korssting og broderi. Vi møtes hjemme hos hverandre med symaskiner og kurver og vesker fulle av prosjekter. Det er stoff og tråd, mønster og tilbehør. Nye greier tar form og gamle saker og ting blir som nye. Vertinnen må hode skjøteledninger, strykejern og litt lett kveldsmat.

Vi spiser litt og drikker litt, men først og fremst syr vi. Det som er så fint med å ha en syforening som faktisk syr, er jo at da får man gjort en hel masse ting som ellers ikke ville blitt noe av. Det er ikke alltid like lett å få dratt fram symaskinen og satt i gang en ettermiddag hjemme. Men når jeg vet at syforeningen som syr nærmer seg, finner jeg fram en haug med greier som må med.

Bytt og lån, tips og hjelp

Og det som er enda bedre med en syforening som syr, er at du får hjelp, gode ideer og sykt kvalifiserte synspunkt. Bør en ubrukelig kjole bli et skjørt, eller er det rett og slett bare å sy en pute av den? Hvor lang eller trag bør denne buksen være? Hvordan syr man egentlig en gymbag, kan denne favorittblusen lappes der sømmen har sprukket og hvem har tråd som passer akkurat til dette stoffet?

Trine er den aller mest nøyaktige av oss. Hennes prosjekter blir alltid superfine og jeg blir inspirert til å være litt mer nøye av henne. Line har fantastisk masse tråd, utstyr, stoff, Fretex-funn, bånd, tau, og mange superfriske prosjekter - og deler svært generøst med seg. Elisabeth kommer alltid med spennende prosjekter og kan for eksempel overraske med et priklete heklearbeid som jeg aldri hadde greid å gjøre ferdig, men det gjør hun.

Med ny glidelås sitter buksen som før hadde strikk i livet mye bedre. Og så ble den jo mye frekkere også.

Her om dagen møttes vi hos Line. Etter fire flittige timer, var resultatet tre omsydde kjoler, ny glidelås i en bukse, en strandveske, en gymbag, fornøyelig fordeling av innholdet i noen stoffesker fra et av Lines Finn.no-kupp, nytte tips til flere prosjekter og godt humør.

Fortell oss gjerne om din syforening – hvis du har en som faktisk syr! Send en mail til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja


Sy nytt trekk til fluktstolen

$
0
0

 

Det er som regel stoffet som ryker først på fluktstolene. Da syr du bare et nytt, så sparer du både miljøet og pengetaska.

Ikke er det vanskelig heller. Helt rette stykker stoff, og enkle sømmer.  Det som er avgjørende, er at stoffet er sterkt. Du kan bruke spesialstoffer, som du får på steder som Ikea og Stoff og stil, eller du kan bruke kraftige bomullstoff og sy det dobbelt. Det har jeg gjort her.

Å trekke en gammel fluktstol er lett – i alle fall om du har det gamle trekket. Da er det bare å måle – og kopiere det gamle. Husk å velge traftig tråd, og sy doble, eller flere sømmer ved siden av hverandre for å forsterke. Alt må være sterkt så du slipper å dette gjenom stolen litt utpå kvelden.

Start med å ta av det gamle trekket.

Velg nytt stoff:

Jeg hadde allerede et kraftig stoff fra Ikea som jeg ville bruke.

Sjekk hvordan stolen virker. Alle de jeg har sett har en liten rundstokk som skal tres i hver ende av stofftrekket – og være selve festet. (se bilder under).
 
Mål opp og sy selve trekket.
 

Her har jeg målt rundstokken som skal gjennom – og laget dobbel fall som er rommelig nok til stokken.

 

Det er lurt å sy med kraftig tråd, og gjerne doble sømmer – som her.

 

Min fluktstol er dobbel. Så jeg må sy to trekk. (Kunne jo laget et ekstra bredt, men da måtte jeg kjøpt nye rundstokker)

 
 

Her er stokken på plass inni den ene enden av trekket. Husk at bare EN stokk må inn før du trer trekket inn i fluktstolen. Se nøye på den stolen du har for å se hvordan det er gjort tidligere.

 
 

Etter at du har tredd stoffet gjennom både nede og opp – trer du den siste stokken på plass. Dermed er trekket sikret.

 

Da skulle fluktstolen være klar for bruk.

Lykke til! Syr du nytt trekk selv, varer stolene ekstra lenge.
 
Janne

Sy en sylinder

$
0
0

En sylinderbag er flott til å rydde leker vekk i – eller til hva som helst annet.

En av Håndarbeidens lesere, Nina Nilsen har sendt en hyggelig mail til handarbeiden@aftenbladet.no

Hun skriver: «Jeg deler gjerne denne ideen. Trenger du en kul hjemmesydd oppbevaringspose til leker etc.? Her har jeg funnet et dyremotiv på internett, overført det til ark som du stryker på stoff. Det kan kjøpes på Panduro, Clas Ohlson etc.)

Innerposen er sydd av voksduk, denne har jeg kjøpt hos Traktøren, men Ikea har rimelige. En liten hank kan sys på slik at posen kan henge på veggen etc.  Måler 22 cm høy og ca 18 cm i diameter»

Sylinderpose

Dette er en kjempegod idé, mener vi i Håndarbeiden. Denne sylinderposen kan lages i uendelig mange varianter, av alle slags ulike materialer og farger. Et litt solid lerretsstoff er et godt utgangspunkt, eller voksduk hvis du vil at din sylinder skal stå imot litt fukt.

For disse posene kan du bruke til absolutt hva som helst. Leker, som Nina foreslår, på badet til kremer og sprayer, på kjøkkenet til oljer og eddik, til skittentøy eller sokker, bare for å nevne noe. En alt-mulig-sak, rett og slett.

Litt matte må til

Og den er ikke så vanskelig å sy, heller. Jeg ville begynt med å bestemme meg for hvor stor den skal være i bunnen. Hvis du, som Nina, vil sy en sylinderpose med 18 cm i bunnen, måler du opp en sirkel med 18 cm i diameter og legger til et par cm sømmonn.

Så må du klippe et rektangel som skal bli veggene i sylinderposen. Da trenger du et stoffstykke som er like bredt som omkretsen av sirkelen, og som vi husker fra matematikken er finner vi omkretsen med å gange diameteren med pi. Altså; omkrets = diameter x 3,14.

I Nina sitt tilfelle blir det da 18 cm x 3,14 =56,5 cm. Her er det lurt å beregne litt ekstra stoff til sømmen. Hvor dyp posen skal bli avgjør du med høyden på rektangelet ditt. Bruksområdet avgjør.

Det er supert å klippe to sirkler og to rektangler, enten du velger samme stoff overalt eller ulike mønstre og materialer.

Så syr du rektangelete på langs kanten av sirkelen og før du syr sammen posen. Gjør det samme med foret, og vrangsy de to, rette mot rette. La det være igjen en åpning som du vrenger foret på plass gjennom. En stikning, altså en søm langs kanten på toppen strammer det hele fint opp.

Takk til Nina for godt innspill. Har du noe du vil vise andre, send oss en mail til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Når kjolen blir for kort

$
0
0

 

Fine kjoler var for korte. Med ny kant på noe få centimeter blir de akkurat passe.

Jeg hadde noen kjoler i veldig fine stoffer som ikke ble brukt. De var rett og slett for korte, synes jeg.

Vi har vel alle en bestemt oppfatning av hvor kjole- og skjørtekanten bør gå for at vi skal føle oss vel. Jeg liker ikke at den kryper særlig over knærne. 

Legg til de nødvendige centimeter

To av sommerkjolene er sydd over samme mønster, men i helt forskjellige stoff. Den ene er satt sammen av flere fargerike bomullstoffer. Her lette jeg litt før jeg fant et stoff jeg syntes passet til resten av stasen. Lilla bommulsstoff med hvite prikker ble løsningen til slutt.

Den andre kjolen er også mønstrete, men sydd av bare ett stoff. Her valgte jeg en svart kant for å forlenge kjolen de nødvendige centimetrene. 

Jeg målte bredden på kjolekanten, målte og klippet stoffet jeg ville skjøte på i den ønskede lengden. Husk å følg skjæringen i skjørtet slike at skråen fortsetter.

Så sydde jeg på den nye kanten nederst på kjolen og la opp – og kjole ble akkurat passe lang/kort.

Noen få centimete er alt som skal til for å få kjole ut av skapet.

Fra kort kjole til passe langt skjørt

En annen fargerik og fin kjole måtte rett og slett bli et skjørt.

Før kjole med bærestykke og skulderstropper, nå skjørt med linning.

Jeg så at jeg kunne bruke noe av bærestykke som linning og klippe av skulderstroppene. Litt fikling er det alltid for å få slike greier pent, men når det er gjort er en ubrukelig kjole blitt et friskt skjørt.

Gøy!

Har du gode tips for omsøm av klær fra ubrukelig til velbrukt, ta kontakt med handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Klar for stranden med strandbag av fillerye

$
0
0

Sy en strandbag av en fillerye!

Kanskje du har noen gamle filleryer liggende på hytta? Hvis de ikke er i bruk lenger, kan de få nytt liv, for eksempel som strandbag.
Jeg liker fargene og stripene i denne gamle filleryen og tenkte jeg ville sy en bag av den.
I sin fulle bredde
Bredden av akkurat passe for en romslig veske. Jeg sikk-sakken så bredt og godt jeg kunne for å unngå rakning av ryen før jeg klippet av en god meter.
For å få en stødigere veske, foret jeg den med et kraftig stoff i bomull.
Det ble tjukke lag, og dermed en tung jobb for symaskinen min, som ikke er spesielt fornøyd med så hardt arbeid.
Jeg bant vesken sammen med et fargerikt bånd, som også ble hanker.

Hanker av stripete bånd.

Flere enn meg har lagd vesker av filleryer. Denne hang i en gårdsbutikk på Rennesøy.

Da jeg var ferdig med min veske, kom jeg over en en helt prffesjonelt sydd filleryeveske på et gårdsutsalg på Hanasand på Rennesøy, levert av ett av de trendy interiørmekene.
Flere enn meg som synes filleryer er så fine at de kan løftes opp fra gulvet, altså.
Hvis du har flere ryer igjen, kan du her se hvordan du kan sy puter av dem.
Har du en god idé du gjerne vil vise fram til andre, ta kontakt med oss i Håndarbeiden: handarbeiden@aftenbladet.no
Anja

Sommerklar kjole med prikker og striper

$
0
0

Sommerkjole med prikker og striper.

En sommerkjole kan gjøre en hel sommer.
 
Jeg husker en mamma sydde til meg en gang, myk, brun og blomstrete var den og så behagelig at den ble en dag- og nattkjole på hytta den sommeren.
 
Jeg tror ikke denne sommerkjolen blir en like stor suksess, men når stoffet er selvvalgt og mønsteret hentet fra en annen favorittkjole, er sjansene gode for at dette blir årets sommerhit for min 8-åring.
 
Tegn mønsteret på avispapir 
 
Jeg tegnet mønsteret av en kjole hun liker fasongen på.
 
Det kan du gjøre ved å vrenge plagget, legge det på avispapir, tegne rundt hver del og klippe ut. (Igjen: dette er langt fra skredderfaglig korrekt, men for dette bruket, funker det)
 
Rødt, hvitt og blått 
 
Her er skulle det være blått bærestykke og stripete rødt og hvitt skjørt.
Stoffet i skjørtet rynket jeg litt for å få god vidde. I skjøten sydde jeg på et prikkete bånd. De samme prikkene går rundt ermene og halsen.
 

Rynker i skjørtestoffet for god vidde.

Ekstra sommerlig blir det med et lite jordbær strøket på brystet.
 

Fiks ferdig sommerkjole med prikkete kanter og jordbær på brystet.

Årets sommerkjole er klar for sommer!

 

Sommerklar kjole.

Syr du barneklær? Vis de gjerne fram til andre her på Håndarbeiden. Send bilder og litt tekst til handarbeiden@aftenbladet.no

 
Anja
Viewing all 101 articles
Browse latest View live